Деница Сачева: Сачева: В договора пише - Габриел премиер и външен министър, Денков вице и образователен

ПП с 36 депутати се опитват да наложат диктат

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Zonanews

По наша оценка има редица сектори, в които основно се произвеждат скандали и назначения, а не виждаме реални политики в полза на хората. Така зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Деница Сачева отговори на въпрос по bTV каква е позицията на парламентарната група при наближаването на ротацията между премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

 

Тя уточни, че оценката на министрите се прави в момента, както от министър-председателя, така и от вицепремиера. "Ние многократно сме изразявали резерви и по отношение на здравеопазването, земеделието, в туризма, в спорта, много са секторите, в които имаме забележки, включително и в социалната политика", добави бившият социален министър.

 

Според нея политиките, свързани с пазара на труда и заетостта изостават на фона на други политики, за които се слага по-силен акцент. "Има много забележки, които да бъдат взети под внимание. Иначе няма как да продължим да обясняваме защо съществува това правителство", каза депутатът от ГЕРБ-СДС.

 

И добави, че производството на решения минава и през смяна на министри. Сачева смята, че преди ротацията трябва да бъдат преосмислени всички действия на правителството до момента, по отношение на това "да има повече резултати, още живот и смисъл на нашите действия".

 

Тя подчерта, че ако няма достатъчно закони и решения и министрите не са изпълнили задачите от управленската си програма, значи има проблем във ведомствата.

 

"Колегите от ПП конкретно още от самото начало се опитват да наложат диктат със своите 36 депутата, обяснявайки как те единствени имат право да управляват, имат възможности и специалисти. Ние сме стояли дистанцирани от това службогонство, но сме държали да има конкретни политики", каза още депутатът от ГЕРБ - СДС.

 

ГЕРБ отказва да носи политическа отговорност за действията на хора, които не осъзнават своята отговорност, бе категорична Сачева. Решителните стъпки по отношение на Шенген и еврозоната са заради авторитета на Мария Габриел, посочи тя. И предупреди "Промяната" да спрат да извиват ръце за постове.

 

След като настоящият премиер Николай Денков продължава да е уклончив какъв пост ще заеме след ротацията, освен вицепремиерския, Сачева даде светлина по въпроса. На въпрос дали ГЕРБ иска друг пост освен премиерския за Мария Габриел, тя каза, че не става въпрос какво искат, а за договореното и разписаното на първите страници на управленската програма.

 

"При Мария Габриел - съответно министър-председател и министър на външните работи, а г-н Денков става вицепремиер и министър на образованието. Това го пише на първите страници на управленската програма. Това е договорка, направена още в самото начало", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Тя не вижда причина за предоговаряне, защото тя е основополагащата договорка, за да се случи всичко останало. Депутатката оцени МвнР като едно от най-добре работещите министерства. "Управленската програма, която е набелязала конкретни мерки за това министерство е може би единствената, която ще бъде изпълнена", каза тя, доволна от стъпките по посока Шенген и еврозоната.

 

Сачева коментира и парламентарната визита в Украйна, водена от шефа на НС Росен Желязков и проблемната ситуация в Киев. Според нея посещението умишлено не е било предварително анонсирано, а тя вярва, че всички сценарии са разработени от службите и няма да има опасност за делегацията. А на въпрос дали не е по-добре някои срещи да се провеждат онлайн, особено предвид скандала с международните посещения тя бе категорична: "Няма коментари, че не трябва да има международни визити. Не трябва да има безмислени такива, които нямат добавена стойност за държавата. Онлайн срещите и разговорите не могат да са истинска проява на солидарност".

 

Дълго време мълчах по този казус, заяви Сачева след въпрос към нея за коментара на бившия й коледа Вежди Рашидов "за Галя от посолството". Това, което каза рашидов е сериозно, пазих неговия авторитет и достойство, когато в ГЕРБ обсъждахме поведението на Рашидов. Единството аз го защитих, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Това което той говори след това за мен беше изумление. Нито един предствител на нито едно посолство не ми се е обаждал да ме пита за Рашидов. Имаше опровежение и от американското посолство, каза тя. Версията за Галя от посолството е недостойна спрямо нас и спряммо американското посолство. Аз работя с много посолства, разговорите са винати публични, и такива за назначения не е имало, каза Сачева.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени