Денков и Тагарев категорични пред НС: Няма да изпращаме войски в Украйна, този въпрос не се обсъжда

Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание, заяви премиерът

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение. Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Преди месеци аз казах, че докато съм министър-председател, никога няма да има решение за изпращане на български войнции в Украйна. Това не се е променило и няма да се промени. Това заяви от парламентраната трибуна премиерът акад. Николай Денков. 


Това, че друг политик поставя този въпрос на международен форум - е негово право. Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание. В нито едно от тези решения не става дума за изпращане на войници в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда, уточни Денков.

 

"Подписахме декларация с министър-председателя на Украйна, която не поема нови задължения за България. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение. Ако се пристъпи към подготовка на такова споразумение, то ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание", заяви Денков.

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че е подписал с украинския си колега единствено писмо за намерения и всичко, което постъпи като заявка от украинска страна, ще бъде внесено за обсъждане в парламента.

 

"То е общ текст, в който потвърждаваме готовността ни да помагаме с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки и разширяваме сътрудничеството в образованието и подготовката на наша територия на украински военни. Всяко едно действие по него ще иска вашето одобрение и при заявка от украинска страна, имаме готтовност да продължим", заяви Тагарев.


Относно срещата в Париж, премиерът отбеляза, че на нея не се взимат решения. "Министър Тагарев е изпратен там с мандат, с който да потвърди решенията. Ние изпращаме техническа и хуманитарна помощ. Посещението в Украйна също бе подчинено на решенията на МС и НС. Съвместната декларация, която пописахме с министър-председателят на Украйна е качена на сайта на Министерски съвет, който иска може да я прочете", добави още той.

 

Стигна се до размяна на реплики между депутатите. Денков се обърна към "Възраждане" и техните избиратели: "Това, което искам да кажа на хорта, които подкрепят "Възраждане" е, че Русия е тази която потиска българските граждани в окупираните украински територии. Пречат им да учат на майчиния си език".

 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, председател на парламентарната комисия по отбрана, заяви, че той и съпратийците му ще гласуват против изпращане на наши войски в Украйна, ако се стигне до такова гласуване, защото само Народното събрание моеж да вземе такова решение. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени