Денков увери, че промяна в цената на тока за домакинствата от януари няма да има

Междувременно и националният омбудсман, и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментираха промените

Електричество
Електричество Източник: Zonanews

Премиерът Николай Денков увери в началото на правителството заседание днес, че токът за бита няма да поскъпва от януари. Повод за изказването му са публикации по предлаганите промени в Закона за енергетиката, които ще се обсъждат на днешното заседание.

 

В проекта е записано, че от 2024 г. и битовите потребители ще излязат на свободния пазар на ток, където е вече бизнесът като това е и последната стъпка към либерализацията на енергийния пазар.

 

Междувременно и националният омбудсман, и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментираха промените. Омбудсманът припомни, че според решение от края на 2022 г. на Народното събрание се предвижда битът да излезе на свободния пазар не по-рано от 2026 г.

 

От регулатора пък коментираха, че няма логика да се прави промяна по средата на регулаторния период, който започва на 1 юли. Освен това изрази съмнение, че е възможно до края на годината да се подготви всичко нужно за такъв преход.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени