Денков за потопа по Южното Черноморие: Реакцията на държавата беше мигновена

Още вчера започна подготовката за изграждане на временен мост при Царево, където е прекъсната връзката на юг – към Варвара, добави той

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Парламентът започна работа с изслушване на министър-председателя Николай Денков за наводненията в община Царево по негово искане и по предложение на "БСП за България". Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи промяната в дневния ред в началото на пленарното заседание.

 

"Имаме загубени четири човешки живота. Винаги около такива трагедии обществото реагира с основание – по начин, който изисква отговори от държавата. Бих искал да разсея възможни критики, че държавата е реагирала късно. Реакцията на държавата в този случай беше буквално мигновена. Валежите започнаха през нощта и още сутринта преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на пожарна безопасност с 35 служители, два екипа водолази, което веднага започнаха да подпомагат изтеглянето на застрашените хора от съответните региони", заяви премиерът Николай Денков.

 

И добави:
"Наред с хората, които живеят в населените места, имаше и около 4000 туристи - според данните на туристическите служби. Основните усилия бяха именно към изтегляне на застрашените граждани. Включително и деца – имаше група от около 60 деца, които бяха евакуирани по високите етажи на хотел, чиито подземни помещения бяха наводнени. Имаше и охрана по пътищата, за да не се рискува живота на хората, които тръгваха да пресичат през наводнени участъци".

 

"Още вчера започна подготовката за изграждане на временен мост при Царево, където е прекъсната връзката на юг – към Варвара. От първия ден на бедствието българската армия е на терен в готовност – със самолети, с вертолети. Беше използвана високопроходима техниха, за да се превозят вода и храна. Постепенно ситуацията се нормализира, електричеството и водоподаването са възстановени. Пречиствателната станция в Царево работoи", посочи той. Направен е оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са десет заявления, а по едно от тях вече е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лева.

 

"Ще бъде сформирана междуведомствена комисия, която ще огледа щетите и в 14-дневен срок ще представи основните причини за наводнението и как да бъдат избегнати. Ако искаме да избегнем такива проблеми, подходът трябва да е системен", каза още Денков.

 

"За момента оценката за щетите в Царево възлиза на 30 млн. лева, средства са налични и сега е въпрос на добра организация от институциите, за да оправим максимално бързо нарушената инфраструктура", допълни той.

 

"Като възможни причини често се споменават обезлесяване и застрояване на дерета. Да, това могат да бъдат възможни причини, но дали са такива, в конкретния случай трябва да отговори комисията. Ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, които до момента не са правени", каза още премиерът.

 

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево.

Още от "България"

Убиецът от "Соло" е имал политическа протекция, твърди бащата на Кирил Въжаров

Тодоров получи доживотната си присъда от ВКС на 4 декември 2013 година. Тя е за двойното убийство на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, който издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени