Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини, и военен парад

Изтребители МиГ-29 ще прелетят над София, 62 бойни машини ще преминат през центъра на столицата

Военен парад
Военен парад Източник: БТА

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини, и с военен парад в София. Празникът ще бъде отбелязан и във всички гарнизони в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия, предаде БТА.

 

Военният парад в София тази година ще е първият от три години насам. През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на 6 май.

 

Водосветът на бойните знамена и знамената светини тази година ще бъде по време на военния парад в София, което се случва за първи път. По традиция водосветът се отслужва пред Паметника на незнайния воин в София, но в района има ремонт. Също за първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини Freccia ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България.

 

В честванията на празника в столицата ще участват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представители, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи.

 

Военният парад в столицата

Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър Първи". Той ще бъде отслужен от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на Въоръжените сили с бойните си знамена. Държавният глава Румен Радев ще приеме строя на представителните блокове. Командващ парада ще бъде командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 

Веднага след църковния ритуал ще започне военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад "Княз Александър Първи" ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, Cougar и Panther, и самолетите L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

 

На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, службата "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка. В 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента на Република България ще бъде извършена традиционната тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

В празничния ден на площад "Княз Александър Първи" в столицата ще преминат над 800 военнослужещи в седем представителни блока - от Националната гвардейска част, Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски", военни формирования 24150 - Стара Загора и 22 160 - Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на Въоръжените ни сили.

 

В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър,

представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военното формирование 34 750 - Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на НВУ "Васил Левски" и военното формирование 24 150 - Стара Загора.

 

В 12.30 часа държавният глава ще приветства на "Дондуков" 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и ученическия гвардейски духов оркестър към Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" – Казанлък, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по туризъм "Д-р. Васил Берон" - Велико Търново, СУ "Бачо Киро” - Павликени, и СУ "Вичо Грънчаров" - Горна Оряховица. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека.

 

Военен парад
Военен парад Източник: БТА

Военната техника по време на парада

Шейсет и два образци на видове бойна техника, на въоръжение в Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка ще участват в парада. Жителите и гостите на София ще могат да видят леки бронирани автомобили с повишена проходимост  

"Мерцедес Бенц" G 270CDI, частично бронирани тактически автомобили с повишена проходимост "Тойота ленд крузер", бронирани високопроходими транспортни автомобили "Форд Самарм", бойни бронирани машини SandCat, бронирани колесни машини Commando select, бронирани колесни машини Guardian, бронетранспортьори БТР-60 ПБ МД-1, 152-милиметрово оръдие - гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", 120-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, модернизиран танк Т-72, бойни бронирани машини Freccia ("Стрела") от състава на батальонната бойна група с водеща страна Италия, седлови влекач Volvo, натоварен с лек верижен влекач за евакуиране на аварирала техника, тактически ракетен комплекс 9К79 "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса-АКМ", зенитно-ракетен комплекс С-125 "Нева" (SA-3), зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-200 "Вега" (SA-5) и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 ПМУ (SA-10).

Още от "България"

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени