Депутати искали заплати на ръка заради шпиономания, извънбрачни афери, за да не оставят дигитални следи, заради необслужвани кредити и дори за да не теглят от банкомат

Практиката да се получава заплата на каса, съществува поне шест парламента назад, а опитите да се мине в разплащане по карти остават на трупчета и само добри пожелания

Над 46% от работодателите към този момент са получили средства по мярката за между 5 месеца и една година
Над 46% от работодателите към този момент са получили средства по мярката за между 5 месеца и една година Източник: Zonanews

На пръв поглед битови теми могат сериозно да обострят отношенията между депутатите, дори и да са от една парламентарна група. Как да се получават депутатските възнаграждения от години се счита за "лично пространство", припомниха с усмивка опитни парламентаристи.

 

Депутатските заплати, но не размера им, а начина им на получаване, се превърна в ябълката на раздора докато народните представители приемаха текстовете от новия Правилник на парламента. Причината за гнева на част от родните парламентаристи се оказа много прозаична, установи проверка на "Труд".

 

Представители на ръководството на Народното събрание, както и техни предшественици обясниха лаконично, че "някои колеги не искат да дават банкова карта със заплатата от парламента на съпругата си, а други страдат от шпиономания, че могат да бъдат проследявани къде и какво плащат".

 

На пръв поглед сериозни оратори са били твърдо против да вземат заплатата си на банкова карта, защото се налагало понякога да купуват подаръци извън семейния кръг. "Има колеги, които без да парадират имат извънбрачни връзки, а тук не сме интернат или морален съд и трябва да уважаваме правото на всеки да има лично пространство", защитиха депутати черните си зрънца от своите парламентарни групи, които са против стопроцентовото банкиране на заплатите.

 

Плащанията с карта притеснявали онези, които още не ползват смарт телефони, за да не оставят дигитални следи. Извлеченията бързо можели да покажат всяко място, магазин, заведение или плащане на екскурзия, а отделно - разпечатката и онлайн банкирането "валят всички карти на масата".

 

Практиката да се получава заплата на каса, съществува поне шест парламента назад, а опитите да се мине в разплащане по карти остават на трупчета и само добри пожелания. Имало конфузни ситуации, в които по-възрастни избраници се притеснявали да ползват банкомат за теглене на пари в брой, затова предпочитали да вземат заплатата си в кеш.

 

Всички депутати отдавна получават фишовете от заплатите си на служебен мейл, обясниха още дългогодишни народни избраници. Няколко пъти през годините е имало опити трудовите възнаграждения на народните представители да се плащат само по банков път, но винаги са се намирали депутати, които са отказвали това.

 

"По принцип не е незаконно и всеки може да избере как да получава заплатата си - дали по сметка или на каса, стига, да не минава сумата от 10 000 лева, колкото е таванът за плащане в кеш", разтълкуваха казуса счетоводители.
Поправка в Правилника е от "Продължаваме промяната" за изплащане на трудовите възнаграждения на депутатите само по банков път.

 

Още по-дразнещо се оказало въведението, че представителните средства за разходи за сътрудници, консултации, работа в избирателните райони и др., също ще се превеждат по банков път, но на самите депутати. До сега тези средства се даваха първо на парламентарната група, а след това от там се преразпределяха към народните избраници. Промените са в раздела "Финансови правила по бюджета на Народното събрание" и са внесени от Андрей Гюров и колегите му, но ще се гледат в зала днес.

 

В преговорите за съставяне на правителство Асен Василев, който вече е министър на финансите, предложи банките да докладват на НАП за тегления на суми в брой над 10 хил. лв. Мотивът му беше така да бъде ограничена сивата икономика в страната. В момента банките докладват на дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" за всяко теглене на пари в брой над 30 хил. лв. или тяхната равностойност в чужда валута.

 

Предложението на Асен Василев обаче е НАП да получава информация и за по-малки суми, тъй като често плащанията в брой се използват за укриване на налози. Големите фирми в страната вече дават заплатите на служителите си само по банкова сметка. Повечето хора биха искали да получават заплатите си само по банкова карта. Според изследване, направено по поръчка на НАП, 67,5% от хората посочват, че подкрепят идеята фирмите да превеждат заплатите само по банков път.

 

На това мнение са и повечето големи фирми в страната. Една от браншовите организации, в която членуват големи компании, дори официално предложи да бъде въведено задължение заплатите да бъдат изплащани само по банков път и да се изключи възможността за даване на заплати с пари в брой. Мотивът им е, че така ще бъде пресечена нелоялната конкуренция в бранша от фирми, които не плащат налози за служителите си, а дават заплатите в пликче.

 

Иван Димитров от ДБ: Гледайте тираджиите какви големи заплати взимат

"Защо гледате само депутатите. Знаете ли какви заплати вземат международните шофьори - хиляди левове". Така депутатът от "Демократична България" Иван Димитров отговори на репортерски въпрос: "Защо толкова силно настоява да получава парите си на ръка, а не по банков път".

В сряда вечерта, на заседанието на временната комисия за правилника на НС той обясни, че нямал сметка и никой не можел да го задължи да се направи, а ако се вземело подобно решение, щял да бъде дискриминиран.
"Искам да си получавам парите в брой. Няма закон, който да ме задължи да са по банков път. Тези предложения са противозаконни", обяви Димитров.

 

Причината депутатът от ДБ да иска парите си на ръка бил необслужен банков кредит за 432 хил. лева към банка. През октомври т. г. кредитната експозиция била прехвърлена от банката на колекторска фирма, съобщи "Блиц".

"Как си обслужвам кредитите е личен въпрос. Не мисля да влизам по-дълбоко в тази тема. Това няма нищо общо с получаването на пари на ръка", допълни народният избраник.

 

Депутатът от ПП Настимир Ананиев обяви, че някои негови колеги щели да получават по 10 хил. лева месечно, защото имали дълъг стаж. Той призова да се подкрепи това предложение, защото тъй или иначе за суми над 10 хил. лева, е задължително превеждането по банков път.

"Не вярвам да има колега без банкова сметка в 21 век? Може би има, но да е запорирана", коментира още снощи председателят на комисията Настимир Ананиев, с което намекна, че знае причината за съпротивата на Иван Димитров от ДБ.

 

Източник: "Труд"

Още от "България"

Денков за изграждането на магистралата "Русе-Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени