Депутатите намалиха броя на членовете на КЕВР

Кандидат за председател е новоназначеният зам.министър на енергетиката Станислав Тодоров

Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Източник: Zonanews

Депутатите намалиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от 9 на 5 човека. Това е записано в промени на Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене. Срещу тази промяна се обявиха категорично от опозицията - ГЕРБ - СДС и ДПС. Срещу промяната са и от "Възраждане", съобщава БНТ.

 

Текстовете обаче бяха защитени от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Според депутатите с намалението ще бъдат реализирани икономии.  От комисията ще бъдат освободени след обнародването на тестовете - членовете, които са икономист и юрист. Ще бъдат освободени и двама енергетици, но след проведен жребии. 

 

Според опозицията така на практика се овладява комисията и тя ще взима решения продиктувани от управляващите. В момента тече и процедура за избор на нов председател и още един член, чийто мандати са изтекли.

 

За постовете обаче има само двама кандидати, сигнализираха от опозицията. Така реално няма да има съревнование. Кандидат за председател е новоназначеният зам.министър на енергетиката Станислав Тодоров.

 

Предложението е внесено от "Продължаваме промяната". Вторият кадидат е Благой Голубарев от ИТН. 

Според ГЕРБ-СДС обаче нито един от двамата кандидати не отговарят на условията по настоящото законодателство, което е действащо към момента и трябва да бъдат изключени.

Още от "България"

Столичният общински съвет ще разгледа днес доклад от кмета Йорданка Фандъкова за изграждане на спортен комплекс

Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени