Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за изработване на механизъм за намаляване на цените на горивата

"Цената на уралския нефт преди година и половина и сега е една и съща, тогава обаче бензинът и дизелът струваха 2,30 (лв.), а сега струват 3,50", коментира преди дни един от вносителите на предложението Делян Добрев

Бензиностанция, горива
Бензиностанция, горива Източник: Pixabay

Депутатите от ГЕРБ внасят предложение за изработване на механизъм за намаляване на цените на горивата. Партията настоява още енергийните компенсации за бизнеса да продължат и през следващата година, а битовите потребители да излязат на свободия пазар чак от 2026 г. Предложенията ще се обсъдят първо в комисията по енергетика.

 

Едно от предложенията на ГЕРБ - за всеки зареден литър гориво един лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а след това сумата да бъде разпределяна към бензиностанциите, които да намалят крайните цени за потребителите.


"Цената на уралския нефт преди година и половина и сега е една и съща, тогава обаче бензинът и дизелът струваха 2,30 (лв.), а сега струват 3,50", коментира преди дни един от вносителите на предложението Делян Добрев.

 

Според служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който ще бъде изслушан от депутатите, но пред икономическата комисия на парламента, идеята е неработеща, защото ще носи приходи към европейския, а не към националния бюджет.

 

Пред БНР министър Стоянов обяви, че правителството ще внесе в парламента пакет от свои законодателни предложения, които да доведат до поевтиняване на горивата, "или през компенсации, които са по-големи, или самите цени да започната да спадат така, че и населението, и фирмите ще могат да разчитат на по-ниски цени на горивата в следващите месеци".

 

Другите две предложения на ГЕРБ, които комисията по енергетика ще разгледа, са отлагането на либерализацията на пазара на ток за битовите потребители до началото на 2026 г., дефиниране на енергийната бедност и изготвянето на критерии за енергийно бедни, както и разработването и въвеждането на тръжна процедура за дългосрочна 10-годишна доставка на неруски природен газ, която МС да предложи до 30 ноември тази година.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени