Депутатите от комисията по отбрана одобриха закупуването на втора партида F-16

Той отхвърли твърденията на БСП, че служебният кабинет е предвидил средства в бюджета за закупуване на самолети "Грипен"

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Комисията по отбрана прие Проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" – втори етап. Депутатът Георги Георгиев от "Продължаваме промяната" заяви, че приема за абсолютно задължително изпълнението на проекта. Условието на ПП е да бъде записано, че плащанията не трябва да продължават, ако има още забавяне, както по време на изпълнението на първия етап от проекта, обясни той.

 

Ивайло Мирчев от "Демократична България" обясни, че неговата парламентарна група ще подкрепи и в зала проекта. Той е категоричен, че F-16 не българското общество и политически елит са в дълг към българската армия и само закупуването на осем самолета са достатъчни, а трябва да се направят много по-сериозни стъпки за нейното модернизиране.

 

До 15 декември България трябва да каже дали приема предложението за сделката на  стойност 1,32 милиарда долара. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че въпреки гласуването в парламентарните комисии има още процедури. Той отхвърли твърденията на БСП, че служебният кабинет е предвидил средства в бюджета за закупуване на самолети "Грипен". 

 

"Това, което ще придобием е въоръжение въздух-земя и въздух-въздух, за разлика от първия договор, в който беше включено само въздух-въздух и то не за всички самолети. С втория договор се придобиват и тези способности и това е и причината да изглежда цената по-висока", обясни служебният министър на отбраната.

 

Проектът първо трябва да бъде гласуван в Народното събрание, след това договорът да бъде вкаран в Министерския съвет, тъй като е международен, от МС с предложение на решение отново трябва да влезе в НС.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени