Депутатите решиха България да изпрати БТР-и на Украйна

На свое извънредно заседание, проведено на 21 ноември 2023 г., комисията по отбрана разгледа посочения законопроект

БТР
БТР Източник: Wikipedia

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

 

Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, в обем и по вид съгласно приложение №1 към споразумението, което е поверително.

 

На свое извънредно заседание, проведено на 21 ноември 2023 г., комисията по отбрана разгледа посочения законопроект. Той и мотивите към него бяха представени от заместник-министъра на отбраната Ивелина Дундакова, която отбеляза, че споразумението е сключено в изпълнение на решение на НС от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна.

 

В доклада на комисията е уточнено, че това решение предвижда България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи, както и ангажимент за Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението.

 

Споразумението е подписано при условие за последваща ратификация, като от Министерския съвет е дадено съгласие за временното му прилагане от датата на подписването му до влизането му в сила. То ще влезе в сила от датата на обнародването на закона за неговата ратификация от НС.

 

Поради обстоятелството, че се касае за договор с военно-политически характер, който се отнася до разпореждане с движими вещи - държавна собственост, както и във връзка с разпоредбата на чл. 5 от споразумението, то подлежи на ратификация на основание чл. 85, ал. 1, т. 1, 7 и 8 от Конституцията на България. 

 

По време на дебатите очаквано от опозицията възразиха срещу предоставянето на бронирана транспортна техника. 

Още от "България"

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени