Депутатите са разединени относно идеята да не заседават всяка седмица

Няма да подкрепим подобно предложение, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

И днес в Народното събрание продължава работа комисията по промяна в правилника за работа на парламента. Преди заседанието депутатите коментираха лансираното вчера предложение две пленарни заседания да има само две седмици в месеца, а в другите две депутатите да работят усилено в комисиите, в които членуват, съобщава БНТ.

 

Ива Митева-Рупчева
Ива Митева-Рупчева Източник: БНТ

Депутатите една седмица да заседават в пленарна зала и една седмица да работят в парламентарните комисии е само идея - това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева. Тази идея даже не е записана като текст в правилника. Тя каза, че я предлага с една-единствена цел: да се подобри качеството на законите, които приемат народните представители. Каза също, че идеята е била представена на председателски съвет и там е срещнала подкрепа.

 

Днес обаче не всички депутати мислеха по този начин.

"Тук идеята не е парламентът да не работи. Напротив - парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не говорим въобще за капацитета на народния представител по нощите да се работи", каза Ива Митева.

 

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: БНТ

"По-скоро не бихме го подкрепили, всъщност не по-скоро, сигурно не бихме го подкрепили. Въпросът е дали много активно да не го подкрепяме. Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят", коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

 

Филип Попов
Филип Попов Източник: БНТ

"Ще обсъдим, разбира се, на парламентарна група. Тогава ще вземем нашето становище. Сега тепърва предстои тук да обсъдим отново. Има резон и в това предложение. Трябва да се видят всъщност всички детайли", каза на свой ред Филип Попов от БСП за България.

 

Йордан Цонев
Йордан Цонев Източник: БНТ

Предложението, което направиха колегите, което още не сме приели не за друго, а заради общественото мнение, трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има санкции, който не идва без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим", заяви Йордан Цонев от ДПС.

 

Мария Капон
Мария Капон Източник: БНТ

"Нашата парламентарна група от "Изправи се БГ! Ние идваме!" е категорично против. Ние сме го обсъдили и днес няма място обаче за тази дискусия, защото това е въпрос за бъдещи периоди, ако някой предложи това, но в момента в правилника няма такова предложение", коментира Мария Капон от ИБГНИ.

Още от "България"

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени