Десетки българи не са допуснати да влязат в РСМ от граничните власти в страната

Досегашен наш депутат от "Възраждане" обяви, че е бил бит от гранични полицаи

Граничния пункт Гюешево-Деве баир
Граничния пункт Гюешево-Деве баир Източник: БНТ

Десетки българи не са допуснати да влязат в Република Северна Македония от граничните власти в страната, а трима български граждани са били задържани за нарушаване на обществения ред и спокойствие на граничния пункт Гюешево-Деве баир, съобщи министерството на вътрешните работи на РС Македония, цитирано от МИА.

 

"Около 12:45 часа на ГКПП Деве баир е извършено нарушение на обществения ред и спокойствие от Г.З. (35 г.), А.Х., (50 г.) и Р.Х.(54 г.), български граждани, които първо се държаха вербално нагло и неуместно, използвайки най-унизителни думи, а след това се опитаха да нападнат физически полицейски служители, извършващи служебни действия, при което бяха задържани и се работи за пълно изясняване на случая", информира говорителят на окръжната дирекция на МВР в Куманово Ивана Младеновска.

 

Ангел Георгиев и Костадин Костадинов, Възраждане
Ангел Георгиев и Костадин Костадинов, Възраждане Източник: Zonanews

По-рано досегашният депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев обяви, че е бил бит от македонски полицаи на граничния пункт Гьоешево (ГКПП Деве баир от македонска страна), където се изви дълга опашка от чакащи автомобили. Той твърди, че е станал жертва на агресия, защото се опитвал да разбере защо е арестуван друг наш сънародник.

 


Георгиев показа и видео от случилото се. След това от партията обявиха, че Ангел Георгиев, заедно с още двама българи са отведени в Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура. Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат върнати до границата и да им бъде ударен черен печат или да бъдат осъдени на до 35 дни затвор, посочиха от "Възраждане".

 

Георгиев е бил депутат в 47-то и 48-то Народно събрание, както и зам.председател на Комисията по външна политика в двата последователни мандата.

На граничния пункт Деве баир, между Република България и Северна Македония, от тази сутрин е засилен полицейският контрол заради обявените организирани групи от български граждани за посещение на гроба на революционера Гоце Делчев по повод отбелязването на 151-та годишнина от неговото рождение.

 

Малко по-рано министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщи, че е отстранена повреда в системата, поради която движението на моторни превозни средства през граничните пунктове беше прекъснато за няколко часа. Това предизвика опашки и напрежение сред чакащите на граничния пункт Гюешево-Деве баир.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени