Десислава Атанасова: Който отказва разговори с нас, подкрепя агресията на Путин и задълбочава кризите в България

ГЕРБ е първа политическа сила и това е големият морален реванш. Дошло е време да покажем силата на единението, а не на противопоставянето, добави тя

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Победата е морален реванш за нашите членове и симпатизанти, защото след 2 години, в които чувахме  хули и обиди към нас и към тях, си струваше да покажем, че сме по-силни от хаоса, че сме обиденени, показахме сила. Ако сте видели как изглежда картата на България - ГЕРБ побеждава навсякъде, извън два района в София, спечелени от ПП и общините на ДПС. Това заяви по БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Ниската избирателна активност е сериозният въпрос, трябва заедно да победим апатията, проведени бяха много избори за кратък срок, на хората им омръзна да чуват обещания, а никой да не им дава решения за ежедневието, При всичките ми срещи в кампанията и преди това, защото ГЕРБ не действа кампаниино, а ние сме в постоянен контакт, ежедневието е непредсказуемо, хората се интересуват как ще осигурят доходи, дърва за зимата, как преди септември ще пратят децата си на училище. Ние им предложихме ясна програма, друга партия няма такава детайлна програма, добави тя.


Вчера предложихме да загърбим партийния егоизъм и да мислим за България,  да поставим ежедневието на хората да е на първо място. Предложихме решения, по важните теми - консенсус. Това минава през разговори и диалог. Към този момент не са ни отговорили, каза Атанасова.

 

На въпрос дали се водят неформални разговори, депутатът от ГЕРБ-СДС отговори, че такива не се водят. "Има само публични изяви, часове след изборите някои от лидерите го направиха. Конституционната процедура е ясна и ние я проиграхме няколко пъти, когато ЦИК обяви резултата, президентът има 1 месец да свика парламента. Предполагам че няма да е 1 месец – защото предстои бюджет, План за възстановяване, така че разговорите трябва да ги има", добави тя. 

 

Атанасова заяви, че официалната покана към Плевнениел и Паси да бъдат координатори на преговорите между партиите е потвърдена. "Когато излязат резултатите официално, смятам, че в НС трябва да се водят тези разговори а не в централите".

 

На въпрос как са се спрели на двамата, Десислава Атанасова отговори: "Те са доказали своята евроатлантическа ориентация, Плевнелиев е правил служебни правитества, има опит в модериране на сложни кризи, тогава също бяхме в нелека ситуация. Личните контакти са от значение, но Плевнелиев и Паси се ползват с уважение от политическите партии и могат да са модератори".

 

Попитана дали Плевнелиев и Паси ще участват в бъдещ кабинет, Атанасова отговори, че не може да потвърди или отрече, ролята им да бъдат модератори на този процес, успехът им трябва да бъде гарантиран от всички. Защото ако някои политици не осъзнават, че апатията няма как да бъде победена освен с диалог, процесът не изглежда лесно решим. Ние показахме държавническо мислене, нито личното его, нито добрият резултат ни заслепява, да удряме по масата и да казваме - този не, този не. Урокът е ясен - никой не може да управлява сам, народът ни каза - трябва да работите заедно и да се контролирате и държавата да върви напред", подчерта тя. 

 

За пореден път видяхме, че Борисов може да направи крачки назад и встрани, така че държавата ни да не се окаже пред поредните избори в пика на зимата. Ако някоя партия не си дава сметка, че ни трябва НС, което да работи и закон за държавния бюджет, от където минават всички плащания за общини, бизнес, изтичат през декември, а предстоят още зимни месеци, ако не си дава сметка, че хората се чудят как да си платят дървата, които ги и няма, ако не си дава сметка, че нови избори отново ще струват 100 млн , то тогава разговорите са безсмислени, каза бившият председател на ПГ на ГЕРБ-СДС в няколк опоредни НС.

 

Атанасова добави, че в ГЕРБ са наясно с позицията на партията. "ГЕРБ е първа политическа сила и това е големият морален реванш. Дошло е време да покажем силата на единението, а не на противопоставянето. На първо време едното условие е да се помисли, преди да се отрича всякакъв разговор. На нас също ни е неприятно, цялата антигерб риторика година и половина, заяви тя.

 

Десислава Атанасова бе попитана как ще коментира вече заявените откази на лидери на ПП и ДБ да разговарят с ГЕРБ. "Те не са разбрали какво е парламентаризъм. Ако помните, когато влязоха в политиката, те говореха за връщане на парламентаризма, това означава да можеш да търсиш консенсус, политиката е изкуството на консенсуса. И аз мога да бъде остра, трудно ми е да забравя какво говореха ПП срещу ГЕРБ, но не си позволявам да ги коментирам, защото сега е важно да мислим за България".

 

На въпрос кое промени отношението на ГЕРБ към хора, които са извършили незаконни арести, тя отговори, че е променено от обективните обстоятелства и резултата. "ГЕРБ се утвърди като победител, но има невъзможност да има правитество. Затварянето на вратата означава нови избори. По календар, това означава през февруари, ако сега кажем, че няма да има разговор. Защото вторите, ако ГЕРБ и ДПС не участват, няма да сформират правителство. Никой извън герб не може да направи правитество. Този ребус ни го даде избирателя. И ние трябва да се справим".

 

Десислава Атанасова бе попитана дали съжалява, че са свалили правителството на Кирил Петков. "Не", отговори тя. И добави: "Първо, да започнем от вота на недоверие - той бе за финансовата политика и беше основателен, защото по данните на финансовото министерство за следващата година се очертава 11,3 млрд. лв. дефицит. Ние не знаем къде се изхарчиха 9 млрд. за 9 дни и думите за Асен Василев, че е финансов магьосник са думи без покритие. В рамките на връчването на първия мандат те търсеха подкрепа от партиите в тяхното мнозинство и купуваха, без съмнение, други депутати и разбираха парламентарни групи. Ние никога не сме възприемали поведението на парламентарния номад като такъв", добави тя.

 

"Ние предлагаме разговор за евроатлантическа коалиция, след като отказват, значи те подкрепят войната в Украйна ли? Или да не изпратим оръжие за Украйна ли - защото ние това предлагаме. Под условие "Никога с ГЕРБ" означава, че предпочитат България да е неутрална спрямо агресията на Путин. И не е само войната, на първо място са решенията на кризите в България, какво ще постигнем, ако през февруари пак има избори. Нали не се съмнявате, че ГЕРБ е в кондиция след 2 години хули и обиди, очевидно е че българите имат доверие в нас, защото при всяка криза имаме решение и следващия парламент ще изглежда пак така", подчерта Атанасова

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени