Десислава Трифонова: Приемам уволнението като реваншизъм спрямо мен и правителството, което ме е назначило

"Ако това ще са професионалистите, които Радев посочва в управлението, не знам точно как ще се управлява", възмутено попита тя

Десислава Трифонова
Десислава Трифонова Източник: bTV

Бях назначена от министър Лъчезар Борисов миналата година на 2 ноември. Имам десетгодишен опит в публичната администрация, работила съм в различни ведомства, вкл. и в Министерски съвет. Юрист съм по професия. Работила съм и в ДФ "Земеделие" като началник отдел, в МФ и като съветник в МС. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Десислава Трифонова, която беше скандално уволнена вчера от поста изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Трифонова обясни, че не може да разбере защо и за какво е освободена.

 

"Уволнението се случва без предупреждение. В мотивите пише - прекратяване на договора без предисвестие от органа по назначение. Министър Кирил Петков не ме извика, не проведе разговора с мен, не поиска отчет за дейността ми. Бях буквално изгонена от кабинета си, от г-н Стамен Янев нахлу в кабинета ми и не ми даде време да си събера почти нищо от кабинета. В 11 ч. влезе, връчи ми заповедта и каза да буквално изчезвам. Връчиха ми заповедта, Янев не посочи основание защо е вътре в Агенцията. Дори не искаше да напусне кабинета ми, за да си взема нещата", обясни Трифонова. 

 

За 5 месеца привлечените инвестиции са на стойност 1,1 млрд. лв. Агенцията по инвестиции се занимава и с местни бизнеси и чуждестранни компании, които избират да разширят бизнеса си в България. "В момента се водят разговори с различни американски компании и една корейска компания. Питам и предишния шеф на Агенцията – какви проекти привлече. Само за първото тримесечие сертифицираните проекти са за 800 млн. лв. Това са резултати, които не са постигани досега", подробно обясни резултати от дейността на агенцията, докато тя я оглавява.

 

Според Трифонова всичко това е показател, че няма стабилност в държавата и реално не се търси истинско привличане на инвеститори, а се действа на принципа "стани да седна". "Случилото се вчера е възмутително. Ако това ще са професионалистите, които Радев посочва в управлението, не знам точно как ще се управлява. В България политическото номадство е разпространено. Приемам случилото се като форма на реваншизъм", обясни тя. 

 

Десислава Трифонова каза още, че тя не е била член на нито една партия. "Янев е член на политическа партия, аз не съм. Тези хора трябва да обяснят защо са ме освободили и да покажат по-добри резултати в следващите 3 месеца", категорична е Трифонова.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени