Диана Ковачева е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека

Другите две кандидатури в българския списък бяха на Галя Вълкова и Драгомир Йорданов

Омбудсманът Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева Източник: Zonanews

Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). За избора обявиха с прессъобщение от ПАСЕ.

 

От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели мнозинство със 115 гласа пред съперниците си Галя Вълкова (73 гласа) и Драгомир Йорданов (13 гласа).

 

Ковачева получава деветгодишен мандат, който трябва да започне до три месеца. Съдиите се избират от ПАСЕ от списък с трима кандидати, номинирани от всяка държава, която е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека.

 

Другите две кандидатури в българския списък бяха на Галя Вълкова и Драгомир Йорданов. Те бяха одобрени на 8 юни 2023 година от Комисията, председателствана от проф. Пламен Панайотов, която проведе публично събеседване с кандидатите в Министерството на правосъдието.

 

България е в челните места по брой присъди в Европейския съд по правата на човека и редовно Министерски съвет гласува изплащане на обезщетения, най-често за забавено правосъдие.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени