Димитър Димитров, ЦИК: Избирателната активност премина 40% благодарение на гласуването с хартия

Нека ИТН да вземат да управляват, призова зам.-председателят на ЦИК

Димитър Димитров
Димитър Димитров Източник: БГНЕС
Избирателната активност е преминала 40% благодарение на по-голямото гласуване с хартия. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров. 
 
Ниската активност се дължи на машините, добави той. Гласуването с машини е 38%, а с хартия е 55%. В секциите, в които се е гласувало с хартия, са гласували повече от половината избиратели за разлика от секциите, в които задължително се е гласувало с машини. Димитър Димитров каза, че на тези избори няма основание за съмнение за манипулация, но в бъдеще винаги може да се направи. Машините ще са собственост на държавата и периодично ще им се слага нов софтуер, разкри той. И добави, че винаги съществува потенциална опасност машините да се манипулират особено когато станат собственост на България.
 
"Това е на вниманието на конституционните съдии, които с решаващите си гласове превърнаха тази норма - нормата задължително използване на машина или задължително използване на хартия като конституционна", уточни Димитров. "Хубаво е да има машини, но най-хубаво е избирателите да имат избор. В тези избори всичко беше готово, за да може паралелно да се избира да се гласува с машина или с хартия, просто кодексът го забранява", допълни Димитров.
 
"Нека ИТН да вземат да управляват. Уморих се да слушам колко много са им гласовете на референдума, но да мълчат колко са сега. Всички губят гласове освен ИТН и ДБ", обясни зам.-председателят на ЦИК.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени