Димитър Димитров, ЦИК: Машинното гласуване струва над 50 пъти повече от хартиения вот

Това упражнение с машините ще лиши пенсионерите коледни добавки, каза той

Димитър Димитров
Димитър Димитров Източник: NOVA

Един машинен глас струва 55 лв. А хартиената бюлетина е около 70 ст. Това разкри в предаването "Здравей, България" по NOVA членът на ЦИК Димитър Димитров. "Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация. Нито една държава на Запад не ползва машини при гласуване" категоричен беше Димитров. Той добави, че на последните избори 88 машини не са отчели никакъв резултат. "Това упражнение с машините ще лиши пенсионерите коледни добавки", каза членът на ЦИК. 

 

"Машинното гласуване е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна фирма, в българския случай. Тя внася някакво оборудване, то се сертифицира, процесът наистина е сложен, дори тези, които са експерти, често не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по създаване на изборния резултат", допълни Димитър Димитров.

 

Другият участник Цветозар Томов, който е бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, но след  като не беше преизбран, се врътна и започна настоятелно да атакува бившите си благодетели, заяви, че машинното гласуване може да разреши два проблема, които създават хаос в изборния процес. Единият бил това да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините, а другият - да се намалят недействителните гласове.

 

"Нито Германия, нито Нидерландия, нито Ирландия се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка сигурността на изборите е добре да няма машинно гласуване. Има много други начини да се постигне съгласие на това, което се брои", контрира Димитров.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени