Димитър Ковачевски: Няма документ, в който са приети исканията само на едната страна

Преговорната рамка е многостранен документ, който се одобрява от всички страни членки на ЕС и който, в крайна сметка, Република Северна Македония също трябва да одобри

Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски Източник: Libertas.mk

"Разбирам, че Макрон има интерес по време на председателството на Франция да се направи стъпка напред в разширяването, не мога да потвърдя твърденията в българските публикации, но няма документ, в който са приети исканията само на едната страна, особено в преговорната рамка.”, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за македонската телевизия Канал 5.

 

"Преговорната рамка е многостранен документ, който се одобрява от всички страни членки на ЕС и който, в крайна сметка, Република Северна Македония също трябва да одобри. Това е документ, в който повечето европейски държави не допускат двустранни въпроси, защото това е пътят, по който една държава се интегрира в ЕС", каза Ковачевски.

 

Той добави, че няма отклонение от целта на страната- членство в ЕС, като стратегически ангажимент, защото това е желанието и на хората в Северна Македония и подчерта, че остава рационален оптимист и ангажиран с тази цел на държавата и гражданите.

 

По думите му в момента по отношение на преговорите с България работят експерти от двете външни министерства. "Не знам колко пъти повторих, че договореността трябва да бъде на основата на европейските ценности, на запазване на достойнството на гражданите на двете страни, защото само така ще имаме основа за изграждане на добросъседски отношения и бърза интеграция в ЕС.

 

Историческата комисия трябва да намери общ език, но работата й не може да се използва за политически цели. Всяко решение зависи от двете страни и никога не съм се обвързвал със срокове, прекалено дълго робувахме на срокове”, каза Ковачевски.

 

Той отново повтори, че от гледна точка на геополитическия момент (случващото се в Украйна), разширяването на ЕС в посока на Западните Балкани е не само политически и икономически, но и въпрос на сигурност, особено защото "замразените конфликти и отворените въпроси винаги интересуват трети страни, които нямат интерес в този регион да бъдае интегриран в ЕС.

 

"Република Северна Македония и Албания заслужават да получат дата за старт на преговорите за членство в ЕС. В противен случай това ще означава намаляване на релевантността на ЕС, нарастване на евроскептицизма, ние несъмнено направихме големи жертви и взехме трудни решения", подчерта Ковачевски.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени