Днес България трябва да отговори съгласна ли е с осмия пакет със санкции на ЕС срещу Руската федерация

Получили сме проекта за осмия пакет снощи в 20 часа, съобщи служебният министър Николай Милков

Николай Милков пред Общото събрание на ООН
Николай Милков пред Общото събрание на ООН Източник: МВнР

Снощи в 20 часа България е получила проекта за осми пакет със санкции на ЕС срещу Руската федерация. Днес трябва да отговори съгласна ли е, съобщи служебният министър Николай Милков.

 

"Той е продиктуван от това, че войната в Украйна навлиза в една нова фаза след решението на президента Путин за частична мобилизация и за провеждане на така наречените референдуми в окупираните територии. В момента протича работата по подготовката на този осми пакет", каза Милков.

 

Той не разкри какво съдържа с обяснението, че предложените санкции все още са обект на преговори между страните членки.

"Мога да говоря на този етап само за принципите, по които протича работата. Първият принцип е, че тези санкции трябва да засилват натиска над Русия. На второ място, трябва да бъдат избегнати или минимизирани, доколкото това е възможно, отрицателните ефекти върху европейските икономики и да не се допусне в никакъв случай те да бъдат по-големи от ползите, които (санкциите) биха донесли", каза той.

 

Министърът определи като "предизвикателство" и проблем", изискващ "сериозно усилие" изискването за бърз отговор от България. Страната ни трябва да отговори ЗА или ПРОТИВ е, има ли забележки и предложения по получения снощи пакет до обедните часове днес.

 

"Ние сме получили вчера в 20 ч предложение за това какво трябва да съдържа този пакет от санкции. В момента протича работата по оценка на пакета, за да може да се формира българско становище по санкциите. В случая идеята е, че ние трябва да представим това становище и да настояваме то да бъде отчетено в хода на съгласуването, което ще се извърши.

 

Основният проблем е, че сроковете за съгласуване са много къси. От нас се изисква към обяд да дадем отговор. Това е сериозно усилие, защото изисква колективно взаимодействие на редица ведомства, които са ресорни и заинтересовани по тази тема. Така че спешната реакция наистина представлява най-голямото предизвикателство в случая.

 

Естествено, когато санкциите бъдат приети, на първия възможен етап вие (журналистите) ще бъдете информирани за това какво съдържат те", каза още Милков.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени