Днес е Еньов ден

Обичая ще спазят в етнографския музей "Етър" край Габрово

Еньов ден
Еньов ден Източник: БНР

Православната църква чества и рождението на Св. Йоан Кръстител, но в народните вярвания днес е Еньовден - празник на слънцето, билките и водата. По традиция, с лечебните треви набрани в ранното утро билкарките сплитат венци. Обичая ще спазят в етнографския музей "Етър" край Габрово.

 

Празникът почитат и в съседните градове и села. В Еньовския венец билкарките сплитат 77 билки и половина - толкова са, според народните вярвания, човешките болести. Поверието е, че лечебните треви са събрали цялата мощ на слънцето и заради магическата им сила, всеки, проврял се през венеца ще бъде здрав.

 

Тези народни обичаи ще спазят днес домакините и посетителите в етнографския музей "Етър", където ще покажат и как се свиват момини китки. В Трявна празникът ще започне на старинния площад. Там момичета ще сплитат венчета от билки. Женско хоро ще се извие във водите на река Тревненска.

 

240 певци, разказвачи, танцьори и музиканти от Югозапада ще вземат участие в 10-ия регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора в Перник. Фестивалът се организира от местното читалище "Искра -1960 г." с подкрепата на община Перник и кметство "Изток" и по традиция се провежда на Еньовден.

 

И тази година участниците във фестивала от областите Перник, Кюстендил, Благоевград и София ще се съберат в местността "Ладовица", чиито поляни са богати на билката еньовче. Иванка Василева - главен експерт в община Перник, заяви: "Старост за радост се събира в Перник. За да се провикнем гордо, че не сме от вчера, че има какво да се поучим от възрастните хора и да направим този ден пък малко по- специален за тях.

 

Целта е да съхраним националното културно богатство в  изключително голямото му многообразие. Атмосферата е прекрасна. Песните са красиви". Програмата е богата и разнообразна. Много от хората, които ше пеят и танцуват на сцената в Перник са участвали в почти всички фестивали през годините. Други идват за първи път. Всички водени от желанието да се повеселят, и покажат че традицията е жива.

 

Източник: БНР

Още от "България"

Последни новини

Най-четени