Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Паметта на жертвите ще почетат в Хасково и Ловеч, както и в други градове на страната

Мемориал на жертвите на комунизма до НДК
Мемориал на жертвите на комунизма до НДК Източник: Zonanews

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Датата се отбелязва като ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим с решение на Министерския съвет от 20 януари 2011 г. по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.).

 

На 1 февруари 1945 г., по време на митинг пред Съдебната палата в София, са обявени смъртните присъди на осъдените от Първи и Втори състав на Народния съд - регенти, министрите заедно с министър-председателите в пет правителства -  от 11 февруари 1940 г. до 8 септември 1944 г., дворцовите съветници - 51 души, народните представители от 25-ото Обикновено народно събрание - 129 души и други граждански и военни лица. В цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души. На смърт са осъдени 2730 души, оправдани са 1516 души, а срещу 451 души делата са прекратени.

 

Паметта на жертвите ще почетат евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев и ГЕРБ-София. Поклонението ще бъде от 11:00 часа пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България в столицата.

 

От 12:00 часа пред паметната плоча на Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов в Хасково ще бъде отслужена заупокойна молитва. Поклонението пред паметната плоча на зверски убитите хасковски офицери и военнослужещи беше възстановено по идея на кмета Станислав Дечев през 2019 година. Тогава, като областен управител на област Хасково, той покани всички демократичномислещи хора на Хасково заедно да почетат паметта на убитите от т.н. "народен съд".

 

Панихида в памет на жертвите на комунизма ще бъде отслужена утре, 1 февруари, от 12:00 часа в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч. Това съобщи областният председател на СДС – Ловеч, Георги Митев. Традиционно на тази дата Съюзът на демократичните сили (СДС) в Ловеч отдава почит и поклонение пред жертвите на комунистическия режим.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени