Днес Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбеляза патронния си празник

СУ "Св. Климент Охридски" е най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България. Основано е на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс

Софийски университет Св. Климент Охридски
Софийски университет Св. Климент Охридски Източник: Zonanews

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, празнува на този ден. Той е най-старото висше учебно заведение в България. Началото му е поставено на 1 октомври 1888 г. През тази година той е с най-висок рейтинг сред висшите училища у нас. Как отбелязват патронния си празник неговите възпитаници разказва Симеон Хинковски, преподавател по история и директор на Информационно-рекламния център към СУ "Св. Климент Охридски":

 

"Денят на Св. Климент Охридски традиционно е един от големите празници на университета. Тогава цялата академична общност се събира в аулата, след това правим шествие до паметника на Св. Климент в градинката пред ректората. Празникът е съпътстван и от т.нар. "Климентови дни", които се провеждат при нас от близо 50 години. В програмата им обикновено има изложби, представяне на интересни книги, конференции, целият академичен живот се събужда.

 

Академичното слово тази година е на тема: "Размишления върху правото". То е подготвено от проф. Огнян Герджиков от Юридическия факултет. Награждават се изявени студенти. Тази година имаме 60 лауреати на различни стипендии. Една от тях е на името на двамата дарители-спомоществователи за създаването на университета – братята Евлоги и Христо Георгиеви. Тя е за студент от родния им град Карлово.

 

Тази година студентите на СУ са 24 хиляди, интересът към него никога не намалява. Сред най-желаните специалности традиционно е правото, в последно време и медицината. В момента има 104 бакалавърски програми, около 400 магистърски, така че всеки би могъл да намери това, което го интересува. При нас учат млади хора от цялата страна, както и от чужбина", отбелязва Симеон Хинковски.

 

СУ "Св. Климент Охридски" е най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България. Основано е на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс с едногодишен срок на обучение при Софийска мъжка гимназия. Инициатори за създаването му са Иван Шишманов, Т. Иванчов и Г. Живков. От 1889 г. със закон е постановено откриването на висше училище в София, а негов ректор става Ал. Теодоров-Балан.

 

Първоначално са приети 43 студенти. Със Закон за университета (1904 г.) Висшето училище приема статут на университет и е преименувано на Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово" (двамата братя даряват 6,8 млн. лева и парцел в центъра на столицата за построяването на висше училище). На 4 януари 1905 г. е преименуван "Св. Климент Охридски".

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени