Днес стартира масовата ваксинация на записалите се онлайн

Около 70 000 са се записали за ваксина през електронната система

Ваксина за коронавирус
Ваксина за коронавирус Източник: Pixabay

От днес започва масова ваксинация на записалите се онлайн. Около 70 000 са се записали за ваксина през електронната система. Сред най-голям дял на записаните в лечебни заведени са ВМА – над 8000 човека, болница Пирогов – над 4000 и т.н., става ясно от данните. Има разкрити над 355 имунизационни центрове на територията на страната. Здравните власти са категорични, че от днес ваксината, която ще с епоставя е наличната AstraZeneca. Pfizer ще е за чакащите втора доза от препарата и за участниците в изборните секции.

 

"Не трябва да има опашки и струпване на хора пред ваксинационните кабинети”, уточни вчера заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Личните лекари също са получили ваксини. Записването в системата е за три седмици напред. Редица ваксинационни центрове също желаят промяна в графика за ваксиниране или не желаят да бъдат включвани в електронната система. Това е решение на районните РЗИ-та.

 

Още в процеса на подготовка обаче се появиха проблеми в системата. От Варна дойдоха няколко сигнала за дублиране. "Това се получи за тези, които са за реваксинация. За един и същи час са записани по 7-8 души през електронната система", обясни д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 "Св. Екатерина". Въпроси се появиха и около това какви препарати ще се поставят. "Обаждат ни се хора, че са си поставили РНК ваксина. Не разполагаме с такава. Няма и в РЗИ-Варна. Ще трябва да върнем тези пациенти", коментира още Павлова.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени