Днес в галерия "Средец" на МК ще бъде открита фотоизложба "Артисти за деца"

Това е разширена изложба, комбинираща фотоси от две предишни изложби

Фотоизложба "Артисти за деца"
Фотоизложба "Артисти за деца" Източник: Пресцентър на МК

От днес, 16 януари, до 31 януари 2024 г. фондация "Ден Гри" ще представи в галерия "Средец" на Министерството на културата фотоизложбата "Артисти за деца". Официалното откриване е в 18 ч.

 

Това е разширена изложба, комбинираща фотоси от две предишни изложби. Първата е пътуващата изложба "Далеч от Африка", за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда "Пловдив" (2023) за изключителни постижения в сферата на "аудиовизуалното изкуство и фотографията". Другата експозиция е "Артисти за деца", която бе открита миналата година в Смолян. Нейни автори са фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

 

Фотографиите на настоящата изложба "Артисти за деца" отразяват дейности по едноименната програма, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна, по който артисти и деца в риск са ангажирани в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка. Първите две фотоизложби са финансирани в две поредни години от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".

 

Елена Панайотова
Елена Панайотова Източник: Пресцентър на МК

В рамките на настоящата фотоизложба "Артисти за деца" в галерия "Средец" ще се проведе и още едно събитие на 22 януари от 18 ч. - премиера на книгата "Приложен театър: Теория и практики от България до Африка" от Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. "приложен театър" в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит. В представянето на книгата ще участва проф. Камелия Николова. Изданието е на Индологическа фондация "Изток-Запад".

 

Програмата "Артисти за деца", продуцирана от Фондация "Ден Гри" е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 - 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били включени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

 

Елена Панайотова е режисьор, педагог и продуцент. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент "Театър" към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация "Ден Гри", чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, включват над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът "Майка" на Зорница София е вдъхновен именно от работата ѝ с "приложен театър" на няколко континента. 

 

Още от "България"

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка и даде на прокуратурата казуса с болницата "Мама и Аз"

В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата

Прочетете повече прочетете повече

Три дни Хасково ще пее и танцува с "Китна Тракия пее и танцува"

Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл "Китна Тракия" Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени