ДНСК: Спираме строежа на "Златен век"

Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в МРРБ

Арх. Влади Калинов
Арх. Влади Калинов Източник: БГНЕС

Спираме строежа на "Златен век" поради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК арх. Влади Калинов на пресконференция в МРРБ. Новината беше обявена само няколко часа, след като служителите на "Артекс" протестираха тази сутрин пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Разрешението за строеж е изтекло още през януари 2020 година. "Артекс" претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г.

 

Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно, каза Калинов. По думите му, през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателството в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза арх. Калинов. Той допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

 

Направен е обстоен анализ от Строителен надзор на всички документи по казуса - становището на ДНСК е категорично, подчерта още веднъж Влади Калинов. Това значи, че всичко построено след датата, когато изтича разрешението за строеж - януари 2020 г., трябва да бъде разрушено. Днес Весела Мирянова, съуправител в строителна фирма "Артекс", коментира, че строежът е стигнал до 25-и етаж и остават да се достроят още 10 етажа. А относно решението на ВАС на първа инстанция за разрешителното за строеж, че е валидно най-малко до края на 2022 г., от ДНСК смятат, че е некоректно изнесено и че съдът не се е произнасял за давността на разрешението.

 

На 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя. ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно. Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка. Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

 

Припомняме и че след срещата през месец май 2021 г. в МРРБ бе решено Държавната инспекция да започне още една проверка. Решението бе последвано от изявление от страна на строителя "Артекс". Върховният административен съд (ВАС) през месец май 2021 г. излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на "Артекс". Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени