До края на деня! Макрон праща на Петков френското предложение за падане на ветото над Северна Македония

Решил съм за ветото, поел съм ангажимент, не ме интересува България, аз нямам подкрепа вътре в страната, имам подкрепа навън, зад мен са Макрон и Шулц и ЕС, е казал Петков

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

До края на деня се очаква Париж официално да изпрати до българското правителство френското предложение за сваляне на наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за приятелство с Франция в българския парламент, съобщи БНР, позовавайки се на информация от участници в срещата. Тя се е провела в зала "Запад" и не е била официално обявена. 

 

На срещата, която е започнала в 11.00 часа, тя е заявила, че до часове внасят френските предложения и се надява те да бъдат гласувани в следващите дни, както е постигната договорка.

 

Очаква се в рамките на деня официално да бъде изпратено до българското правителство френското предложение за решение за наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, съобщиха депутати пред Епицентър.

 

По предварителна неофициална информация, френското предлажение ще бъде изпратено и до всички държави членки на ЕС. Неофициално то предвижда премахване на ветото, като ЕС ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България.

 

Това обяснава и бързането с решението на премиера Петков, което бе прието в сряда на Министерският съвет,  с което всички предложения по казуса РСМ да бъдат изпращани за одобрение в Народното събрание. 

 

Премиерът Кирил Петков ще изпрати в Народното събрание френското предложение за вдигане на ветото на РС Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз /ЕС/. Това е споделил самият Петков пред най-близките си сътрудници. Петков се е похвалил, че "е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това": "В четвъртък (днес, 16 юни, бел.ред.) ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента". Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: "Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме", написа по-рано днес БГНЕС.

 

Кирил Петков е казал пред един от коалиционните си партньори: "Решил съм за ветото, поел съм ангажимент, не ме интересува България, аз нямам подкрепа вътре в страната, имам подкрепа навън, зад мен са Макрон и Шулц и ЕС".

 

Вчера в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, "предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика".

 

Очевидно Кирил Петков възнамерява лично да вземе това решение по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които правителството е изпратило до нашия постоянен представител на България в ЕС Румен Александров във връзка с разговорите между Скопие и София, се откроява липсата на чувствителния въпрос за общата история, и е налице намерение за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условията, приложими в преговорите, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на реален напредък при изпълнението на Договора).

 

С този ход Петков освен, че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР той на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати.

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за усилията на президента Макрон.

 

Кирил Петков е обещал през днешния ден и "брутална дипломатическа атака срещу всички български политици от страна на чуждите дипломати в София". Според него най-активни ще бъдат френските, германските и американските дипломати.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени