Добавката за пенсионери през януари - наполовина?

Служебният финансов министър е избързал

Валери Белчев
Валери Белчев Източник: МФ

Служебният финансов министър е избързал и добавки от януари до юни ще има, но в размер не на 120, а на 60 лв. А възрастните хора разчитат на тези средства, съобщи  Bulgaria ON AIR.

Започна изплащането на пенсиите за декември. Заедно с тях над 2 млн. пенсионери ще получат и допълнителни 120 лв. преди празниците. Догодина обаче, най-вероятно добавката ще отпадне в този си вид, а размерът ѝ ще се определя от линията на бедността.

 

Добавката от 120 лв. се изплаща за трети пореден месец. Първоначалните разчети в бюджета, готвен от служебния кабинет, дадоха надежда, че сумата ще се запази и догодина. "Каквото и да струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не пада", заяви финансовият министър Валери Белчев, но размерът на добавката няма да е същият.

 

Междувременно спряганият за бъдещ финансов министър - Асен Василев, предложи друго: от началото на следваща година добавки да получават само онези, чиито пенсии са под линията на бедност, която е 413 лв. В момента минималната пенсия е 300 лв., а Ковид-добавката - 120 лв., така че най-бедните пенсионери получават 420 лв.

От 25 декември минималната пенсия става 370 лв., а за догодина размерът и ще се определи в бюджета за 2022 г.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени