Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести на Борисов, Горанов и Арнаудова, проблеми с медийната свобода и малцинствата

Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна

Държавен департамент
Държавен департамент Източник: Zonanews

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са "недостатъчни".

 

В доклада, който бе представен в понеделник и се отнася за миналата година, се казва, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността. 

 

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са "жестоко" отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, "сериозни проблеми" с независимостта на съдебната система, "сериозно" ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество. 

 

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения. 

 

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм.

 

Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и "недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии".

 

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция. В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че "антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн".

 

Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна. 

 

По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със "скромна глоба" като законите в тази сфера не се прилагат ефективно. 

 

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес. 

 

При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкен посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори, така и къмстрани, с които САЩ имат различния.

 

"Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини," каза още Блинкън.

 

Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си.

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени