Дончев: Бихме дали знакова подкрепа на Трифонов, ако не му достигат 3-4 гласа

"Странно е объркването на политика с одитор. Ревизия може да се прави и без да се влиза в НС. Информацията е публична", добави Дончев

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: NOVA

Ако на едно правителство, примерно на втория, не му достигат 3-4 гласа, ние бихме дали знаково подобна подкрепа. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ в ефира на "Здравей, България" по NOVA.

"Беше предложена знакова подкрепа, ако на г-н Трифонов - на предложеното от него правителство, не ми достигат 2, 3, 4, 5 гласа, в името на това България да не се втурва в политически хаос, да му бъде дадена подобна подкрепа. Това е знакова подкрепа", обясни още той. Дончев посочи, че ГЕРБ няма страх от предсрочни избори. "Ако се изчерпи конституционната процедура се отива на нови избори. От служебно правителство не ни е страх", каза още той.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира още, че политиката не е само публично говорене, а е преди всичко носене на отговорност и работа. "Безотговорно би било да кажем, че нямаме парламентарен ресурс. Какъв ще бъде съставът на кабинета, има много възможности. Кой ще бъде премиер е политически знак. Твърдя, че не може да си на министерска позиция без да бъдеш политик. Най-важното към момента е България да има стабилно правителство, което да работи. Ролята на политиците е не само да говорят по студиата, а и да вършат работа. От няколко дни чувам как всеки е спечелил и най-голямата победа е, че са ни демонтирали от властта", допълни Дончев.

"Какъв ти е резултатът на изборите зависи какво правиш на следващия ден след последните избори. Затова си мисля, че на всички политически сили хората ще им търсят отговорност за това, което правят.  Политиката е да вземаш решения от ден първи. Няма аргументи за политически егоизъм. Ние можеше да се явим на избори още през лятото, когато другите политически сили не бяха готови. Страх от предсрочни избори нямаме, нито от служебно правителство. Служебното правителство е с къс срок на годност и с ограничена мощност" коментира той.

Томислав Дончев разкри, че лично не познава Слави Трифонов и е редно всеки, който е получил достен резултат да бъде поздравен. "Не мисля, че министър-председателят се е чувал със Слави Трифонов. В нормална политическа среда комуникация трябва да има между всички. Политиката не е надвикване. Непоискани дарове не трябва да се носят- ако някой не иска подкрепа, няма да я получи. Не го разглеждайте като политическо съглашение. Не бива всички политически сили да изглеждат като сърдите деца, които не могат да свършат нищо", добави Томислав Дончев. 

"Странно е объркването на политика с одитор. Ревизия може да се прави и без да се влиза в НС. Информацията е публична. Всичко политически конструкциии, които изключват първия на изборите, не са стабилни и това ще видим до една година. Търсенето на национален консенсус е задължение", бе категоричен Дончев.

 

"Не сме революционна организация, ние сме конструктивна партия, готови сме да бъдем конструктивна опозиция. Може да водим разговори с всички, но когато говорим за промяна в конституцията трябва да се намери по-широк консенсус в НС. Не бива всеки да си настоява за неговото и никой да не е готов да отстъпи. Ако народът иска мажоритарна система, аз съм готов да я подкрепя", каза той.

"Ако не получим подкрепа за наше правителство, ние можем да помогнем на втория с 3-4 гласа да има правителство. След това ще служим на българия като добра опозиция", разкри Дончев. 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени