Доц. Ангел Кунчев: И от трите типа ваксини сме взели относително еднакви количества - по около 3 млн. дози

Много притеснителни са сигналите от Великобритания, такава експоненциална крива на увеличаване на заразените е стряскаща, те се върнаха към най-тежките нива на заболеваемост

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: bTV

"Непрекъснато нови хора искат да се имунизират, вече 30 млн. се ваксинираха по света и хората виждат, че няма никакви толкова страшни странични ефекти. България получава 1,55 % от договорените от ЕК ваксини, това е съотношение спрямо нейния дял население в Съюза. И от трите типа ваксини сме взели относително еднакви количества - по около 3 млн. дози", каза в сутрешния блок на bTV доц. д-р Ангел Кунчев.
Той обърна внимание, че само по един начин може да бъдат убедени хората - като осъзнаят, че трябва, че те трябва да са най-загрижени за своето здраве.

"Ще отидем на място при всички, които се страхуват от ваксинацията. В едно село в Ямболско ще отидем с министъра на образованието, за да убедим няколко учителки там, които казаха, че много се страхуват от ваксината", зарече се доц. Кунчев. 

И добави:
"Надявам се заведенията да не правят самоволно отваряне. Напълно разбирам тези хора, някои от тези заведения не работят десети месец. Представете си едно семейство, в което и двамата родители работят в този бизнес - те 10 месеца не са получавали нормални доходи. Рискът в заведенията там е не, ако влезеш нормално да вечеряш. Проблемът ще се появи, ако започнат да се правят тържества. Едно е да влезеш за вечеря със семейството си, друго е като удариш две ракии, като ти падне пердето и се започват хората и т.н.", сподели доц. Ангел Кунчев. 

 

Сега обсъждаме да отворим във МОЛ-овете търговската дейност, а да остане затворена "социалната", т.е. там, където има по-голяма близост, които могат да се случват на закрито, например забавачниците за децата, разкри той. 
Тръгва нормалната учебна дейност в някои класове, в училищата няма да са повече от 30-35 % от учениците. 
Доц. Кунчев акцентира, че са много притеснителни сигналите от Великобритания.

"Такава експоненциална крива на увеличаване на заразените е стряскаща, те се върнаха към най-тежките нива на заболеваемост. Какво е различното там с вируса? Там концентрацита му в носоглътката е от 10 до 100 пъти повече, и съответно заразява повече хора. Новият щам е достигнал до Ирландия - 40 % от всички случаи, има и една оласт в Нидерландия, където се е разпространил", добави Кунчев.
Нека всички да са наясно, че ако тази заплаха се върне на нивата, каквито има във Великобритания, ще се наложи да се затегнат отново мерките. Проследяването на движението на вируса показва, че ако ситуацията стане в повече страни като във Великобритания, то тогава ни очакват тежки проблеми, завърши той.

Още от "България"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени