Доц. Ангел Кунчев: Най-важният въпрос е продължителността на имунитета след ваксината

Почти сигурен съм на база на данните за други ваксини, че продължителността й няма да е от няколко месеца. Вероятно ще е 1-2 години, каза той в студиото на bTV

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Източник: МС

Хората, които сега са ваксинирани задължително трябва да продължат да се пазят, въпреки че за тях вече рискът намалява. Много вероятно е към средата на годината да има достатъчно натрупани данни, за да знаем докога ще продължи имунитетът на ваксината. Почти съм сигурен, че няма да е краткосрочен, вероятно в рамките на една-две години, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на Би Ти Ви.
"Все още няма доказателства, че веднага след първата доза всички получаваме такова ниво на имунитет, което е предпазно и със сигурност не могат да се разболеят. Вероятно с по-виските нива ние няма да караме тежко заболяването, но все пак идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите на ваксината не гарантират, че само с една доза ще се осигури имунитет", допълни Кунчев.

"Нямам огромно желание да влизам в дискусия с проф. Чорбанов, смятащ, че васкинираните не трябва да продължат да спазват мерките, защото огромна част от неговите твърдения не се потвърдиха в практиката и той е един от хората, задено с доц. Мангъров, допринесли в голяма степен за това хората да не знаят на кого да вярват", заяви Кунчев.

До. Кунчев обясни, че не е възможно да се правят прогнози за развитието на епидемията, това не трябва това да е водещият фактор при определяне на датата за изборите.

"Не можем да кажем еднозначно, че през април и май ситуацията ще е по-добра. За гласуването на карантинираните има няколко варианта: напълно е възможно, ако се удължи изборният ден, да се отделят 1-2 часа, в които хората под карантина да упражнят гласа си. Рискът при машинно гласуване е намален до минимум. Отиването в мола крие доста по-голям риск, отколкото при гласуване. Ще разхлабим мерките, когато това е възможно. Намалението на заразените и починалите ни дава голяма надежда. Ако обаче трендът се пречупи, няма да има облекчаване на мерките. Нека се ограничаваме, но да не забравяме, че освен здравето има и дух.

"Най-голямото количество ваксини, което сме поръчали е на "Астра Зенека", но развитието на нещата е много динамично и аз не съм сигурен дали с течение на времето няма да има корекции. До момента имаме 6 договора за ваксини, но в момента се водят преговори и със седма фирма."Астра Зенека" бе направена по по-позната технология и бе доста по-напред в получаването на разрешение и е една от първите, която очаквахме да пристигне".Така отговори той на въпроса дали масовата имунизация у нас ще се извършва с ваксината на "Астра Зенека". "Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва", допълни доц. Кунчев.

Още от "България"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени