Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза на националния план може да започне на места в страната

Още тази седмица в някои области в страната може да започне втората фаза от националния план за ваксиниране.в София може да се започне след около седмица или 10 дни. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг след получаването на поредната пратка от ваксини на „Пфайзер".

Доц. Ангел Кунчев посреща новата партида ваксини
Доц. Ангел Кунчев посреща новата партида ваксини Източник: БНТ

"18 720 ваксини получихме, което е наполовина на предварително обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета да могат да задоволяват нуждите на страните с още по-големи  доставки. Така че само тази доставка е съкратена наполовина. Оттук-нататък влизаме в график. Дори очакваме, че във втората половина на февруари и март ще получим компенсация, с по-големи количества ваксини от договорените. Ако тогава получи разрешение и ваксината на "АстраЗенека, тогава ще бъде още по-голямо количеството ваксини", увери доц. Кунчев.

„В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където имаме списъци на желаеите. Това нещо ще стане на малко по-късен етап в София - след около седмица или 10 дни, защото броят на колегите е много по-голям. В София някъде на половина са обхванати желаещите от здравната система. При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза. Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата“, допълни той.

Следващата седмица се очаква да пристигнат нови количества от ваксината на "Модерна". След това в началото на февруари ще пристигнат още около 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер". Доставка от същия препарат ще има и в средата на февруари, когато ще пристигнат и количества, които ще компенсират тези, които не пристигнаха днес. Това съобщи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "АстраЗенека", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям", допълни и доц. Кунчев.

Всеки, който иска, ще бъде ваксиниран, акцентира отново доц. Ангел Кунчев.

"Пролетния сезон мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи. Личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави до 2-3 седмици преди имунизацията, за да бъде актуален, но всеки, който поиска, ще бъде ваксиниран. Би следвало да се започне от хората в най-висок риск - хората с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо", допълни той.

 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени