Доц. Георги Бърдаров: За бейби бум засега не може да се говори

Пандемията се отрази в малки аспекти на демографията в страната, смята доц. Георги Бърдаров. „За бейби бум засега не може да се говори“, категоричен бе в ефира на НОВА преподавателят по демография в СУ "Св. Климент Охридски"

Георги Костадинов Бърдаров е български географ, университетски преподавател
Георги Костадинов Бърдаров е български географ, университетски преподавател Източник: фейсбук профил

„Има повишаване на раждаемостта и смъртността, което е логично и нормално. По принцип България има проблем със смъртността, като страната ни е водеща в света по този показател. Не мога да кажа, че пандемията се е отразила кардинално на демографията. Разликите са съвсем малки”, добави той.
Бърдаров коментира завръщането на някои млади в страната и повишената раждаемост.

Според него големият проблем на България е смъртността и липсата на млади хора.


„На нас много ни липсва човещина и емпатия. Притеснява ни крайното разделение на хората“, казва Бърдаров. Той уточнява, че коронавирусът е засегнал основно големите градове и активните хора. Ситуацията в малките населени места почти не се е променила.

„Вярвам в доброто бъдеще на България“, казва Бърдаров, уточнявайки, че смята така не защото е оптимист, а защото вярва в младите хора в страната.

„Един от проблемите на съвременните развити общества, не само на България, е огромният процент самотни хора. Основното у нас е, че те живеят в изолирани места”, допълни експертът.
Преподавателят по демография си представя в България да няма голяма промяна след коронакризата. Споделя обаче, че е оптимист и вярва в доброто бъдеще на страната.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени