Доц. Гломб: Нямаше грип, защото коронавирусът е по-приспособен към човешкия организъм

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

Доц. Любомира Гломб
Доц. Любомира Гломб Източник: NOVA

Вирусите мутират, хората мутираме, всичко живо в природата мутира. Еволюцията при вирусите, обаче върви в реална скорост. Технологията е толкова напреднала, че имаме възможност да наблюдаваме това толкова добре. Това обясни в предаването "Събуди се" по NOVA доц. Любомира Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. "Вирусът все повече ще се отдалечава от своя предшественик в Ухан. Мутациите ще стават все повече, ако позволим на вируса да се размножава из човешката популация", обясни Гломб.

 

По думите й вирусите мутират, хората също мутират, но при вирусите скоростта е много бърза, а и те се размножават в много кратък период от време. Еволюцията при вирусите върви с много голяма скорост и може да наблюдаваме еволюция в реално време, подчерта тя. 34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията. "Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината. Колкото повече даваме възможност на вируса да навлиза, толкова повече ще се променя. Единствено масовата ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията", посочи доц. Николаева. Тя даде пример с две страшни болести, преодолени благодарение на ваксините - едрата шарка и детския паралич.


"В природата има закон, който дава на най-приспособеният на човешкия организъм вариант на вируса да доминира. Това, че нямаше грип тази зима аз изобщо не се учудвам. В Австралия например, през техния зимен сезон, също нямаше грип", допълни тя. Тя каза, че ваксините образуват тромбози, защото самият коронавирус образува тромбози и това е логично, щом ваксината сама по себе си имитира болест. "За да се включат в защита антителата значи, че организмът е пробил началните бариери. Това значи, че коронавирусът е преминал през тялото ни", каза Гломб.


"Малките деца не са толкова мощен фактор в разпространението на коронавируса. Ние ги набедихме, че разпространяват вируса. По отношение на тяхното ваксиниране е по-добре да се изчакат проучванията за ваксините", допълни вирусологът.

 

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени