Доц. Гломб: Нямаше грип, защото коронавирусът е по-приспособен към човешкия организъм

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

Доц. Любомира Гломб
Доц. Любомира Гломб Източник: NOVA

Вирусите мутират, хората мутираме, всичко живо в природата мутира. Еволюцията при вирусите, обаче върви в реална скорост. Технологията е толкова напреднала, че имаме възможност да наблюдаваме това толкова добре. Това обясни в предаването "Събуди се" по NOVA доц. Любомира Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. "Вирусът все повече ще се отдалечава от своя предшественик в Ухан. Мутациите ще стават все повече, ако позволим на вируса да се размножава из човешката популация", обясни Гломб.

 

По думите й вирусите мутират, хората също мутират, но при вирусите скоростта е много бърза, а и те се размножават в много кратък период от време. Еволюцията при вирусите върви с много голяма скорост и може да наблюдаваме еволюция в реално време, подчерта тя. 34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията. "Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината. Колкото повече даваме възможност на вируса да навлиза, толкова повече ще се променя. Единствено масовата ваксина е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията", посочи доц. Николаева. Тя даде пример с две страшни болести, преодолени благодарение на ваксините - едрата шарка и детския паралич.


"В природата има закон, който дава на най-приспособеният на човешкия организъм вариант на вируса да доминира. Това, че нямаше грип тази зима аз изобщо не се учудвам. В Австралия например, през техния зимен сезон, също нямаше грип", допълни тя. Тя каза, че ваксините образуват тромбози, защото самият коронавирус образува тромбози и това е логично, щом ваксината сама по себе си имитира болест. "За да се включат в защита антителата значи, че организмът е пробил началните бариери. Това значи, че коронавирусът е преминал през тялото ни", каза Гломб.


"Малките деца не са толкова мощен фактор в разпространението на коронавируса. Ние ги набедихме, че разпространяват вируса. По отношение на тяхното ваксиниране е по-добре да се изчакат проучванията за ваксините", допълни вирусологът.

 

 

Още от "България"

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Прочетете повече прочетете повече

Проблеми с чадърите на плажа са на път да съсипят летния сезон, предупреждават от БХРА

От БХРА са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.- министъра на туризма Даниела Стоева, но към момента не са получили обратна връзка

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени