Доц. Кунчев: Предложих мерките срещу COVID да продължат до края на май

Да, пречупихме линията и започва лек спад. Ако данните намалят, няма да има удължаване на карантината

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: МС

Рискът е толкова малък, че си заслужава да завършим имунизацията. Ако не е завършена ваксинацията, то няма да имате документ със сила, а сертификат няма да бъде издаден. Това заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор и представител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев. "1000 пъти по-голям е шансът да имате поражения от коронавируса в сравнение с ваксината. Рисковата група е в хиляди пъти по-застрашена от боледуването, отколкото от имунизацията", каза още той. 

 

"Рискът при "АстраЗенека" е за жени под 30 г., тежки пушачки, на контрацептиви и с наднормено тегло. Това са няколко случая на милиони", допълни доц. Кунчев. "Половината от доставените РНК дози се пазят за втора доза, другите се разпределят в 30 области на страната", коментира главният здравен държавен инспектор. "Краят на април, началото на май ще кажем какво ще стане с втората доза на "АстраЗенека", дотогава хората да изчакат", категоричен бе представителят на НОЩ. 

 

"Да, пречупихме линията и започва лек спад. Ако данните намалят, няма да има удължаване на карантината. Притеснен съм, че няма да има отговорно правителство и Министерски съвет. Ваксинацията ще продължи и без правителство, но удължаването на извънредната епидемиологична обстановка зависи от МС", разкри доц. Кунчев. "Предложил съм мерките да продължат до края на май", заяви главният здравен държавен инспектор. "Рано е да се успокояваме относно коронавируса. Не доставките на ваксини, а достигането на високия процент на имунизация ще е проблем", завърши доц. Ангел Кунчев.

 

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени