Доц. Кунчев: Ваксинацията трябва да стане задължителна за медиците у нас

България продължава да бъде част от най-светлата част на Европа, с най-ниска заболеваемост, добави той

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Източник: МС

"Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора". Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от NOVA. Държавния главен инспектор предупреди, че се наблюдава обръщане на тенденцията относно новите случаи на коронавирус у нас. По думите му оттук нататък се очаква повишаване на заразените с коронавируса.

 

"България продължава да бъде част от най-светлата част на Европа, с най-ниска заболеваемост. За съжаление, обаче последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете, дори обръщане на тенденцията. Смятам, че до края на юли ще има сравнително спокойна обстановка. След това вероятно ще видим ускорение, на което сме свидетели и сега в някои страни", каза Кунчев. По думите му в момента заболеваемостта и ситуацията в отделните европейски страни се движи в изключително широки граници. Той добави, че при предишните вълни не е имало такива големи разлики.

 

"За пример ще ви кажа, че в момента на 14-дневна база случаите, изчислени към 1 милион население в България са 141. В същото време във Великобритания са 8300, а в Кипър 15 000. Това значи, че ако имахме заболеваемостта на Великобритания, трябваше да имаме не 145 случая на ден, както вчера, а 8700 – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, трябваше вчера да имаме над 15 000 случая. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи", коментира епидемиологът.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени