Доц. Радосвет Горнев: Детска болница в "Лозенец" няма да е нито национална, нито ще е детска, а ще е само някаква имитация на дейност

Директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев контра на Стойчо Кацаров по казуса тедска болница

Доц. Радосвет Горнев
Доц. Радосвет Горнев Източник: NOVA

Директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев подкрепя протеста на работещите в лечебното заведение, предизвикан от идеята то да бъде превърнето в педиатрична болница.


"Не съм съгласен с превръщането на болница "Лозенец" в национална детска болница, защото, първо, това не може да стане и второ, няма да е нито национална, нито ще е детска, а ще е само някаква имитация на дейност", каза за БТА доц. Горнев. Според него в разгара на коронавирусна вълна, въпреки спада в броя на новозаразените, имащите нужда от интензивно лечение не намаляват и няма да намалеят толкова рязко. Затова да се говори за промяна в болницата, "води до дестабилизиране и създаване на напрежение сред работещите".

 

Протестът на колегите му няма да наруши работата на екипите и обслужването на пациентите в болницата, увери доц. Горнев. По думите му протестът е изява и търсене на съпричастност от колеги, от пациенти, от хората, които са лекували или трансплантирали там. "Би трябвало да се активира общественото мнение въз основа на това, че каузата детска болница трябва да бъде осъществена чрез съвременни подходи, анализи, обезпечаване, финансиране и осигуряване на специалисти", убеден е доц. Горнев.

 

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров изрази мнението си - за превръщането на болница "Лозенец" в педиатрична, и в Народното събрание в отговор на депутатско питане. Това е неговата позиция, но никой официално не е поставял въпроса за такова действие, нито е вярно, че аз съм се бил съгласил, напротив", допълни още доц. Горнев.

 

"За шестте месеца, в които съм директор на тази болница, основната ми задача е била да върна доверието в нея и тя да се надгражда като университетска. За мен каузата е болница "Лозенец" да е неразривно свързана със Софийския университет, както е в големите европейски академични центрове, имащи високотехнологични болници", каза още директорът на лечебното заведение.

 

Доц. Горнев добави, че е разговарял с представители на различни неправителствени организации, които от години се борят за каузата детска болница. По думите му "те самите знаят добре, че едно популистко решение няма да доведе до нищо".

 

"Вече изградени структури, които са и общодостъпни, каквато е болница "Лозенец", изпълняваща и социална роля в общия пъзел на здравеопазването, трябва да надграждаме с помощта на СУ и на базата на това, което имаме. Може да се мислят всякакви варианти, но те трябва да са много добре обмислени и обезпечени с всичко и не на последно място - с кадри", убеден е доц. Радосвет Горнев.

 

По неговите думи финансовите резултати на болницата са стабилни в момента и не отговаря на истината, че болницата е в лошо финансово състояние. Всички възнаграждения, осигуровки и данъци, огромна част от задълженията на болницата са платени.

 

"Наследихме болницата в недобро финансово състояние, не искам никой да спекулира и дори да се лъже за това как се управлява от мен лечебното заведение. Ангажиментът, който поех пред министерството и държавата, че ще се прекратят всички порочни практики в тази болница, съм го изпълнил", категоричен е доц. Горнев.


Предстои конкурс за бъдещото управление на болницата. Иманно затова според настоящия ѝ директор "изявите на отделни хора целят неговото дискредитиране". Ако усети подкрепа от колегите си, доц. Горнев ще се яви на предстоящия конкурс.

Източник: dnes.dir.bg

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени