Доц. Спас Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират, съобщи доц. Ташев

Доц. Спас Ташев
Доц. Спас Ташев Източник: Novini.London

Отношенията между София и Скопие никога не са били добри. Репресиите над българи се увеличават. За пореден път имаме отлагане на преброяването на населението в Северна Македония. Това заяви доц. Спас Ташев в студиото на сутрешния блок на NOVA. "Повсеместно е декларирането, че хора са българи, а техният майчин език е български. Това представлява за проблем за македонските власти", поясни доцентът. Той изказа тезата, че много от гражданите на Северна Македония, работили в Западна Европа, са се запознали с исторически документи и са започнали да се възприемат като българи. Около 20 000 са хората в РСМ, които се самоопределят като българи.

 

"Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират", съобщи доц. Ташев. Според него има обръщане от страна на ЕС към позицията на България. Относно 36-те граждани, които са задържани заради български книги той съобщи: "Няма никаква документи, че са провеждани информативни обаждания. Тези хора се притесняват, че ще загубят работата си". По темата с Евровизия заяви: "Когато стана известно, че Васил Гарванлиев е българин, тогава започнаха тролски атаки, защото медиите там са контролирани. Никога в медиите им не е имало положителна информация за България". В последствие е създадена комисия за Васил Гарванлиев и благодарение на българския активизъм, конфликтът е разрешен. Доц. Ташев каза, че има слаби пунктове в българската политика, а един от тях е, че загърбваме САЩ: "Това означава, че не мобилизираме българската общност там, а тя е с македонски произход".

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени