Доц. Спас Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират, съобщи доц. Ташев

Доц. Спас Ташев
Доц. Спас Ташев Източник: Novini.London

Отношенията между София и Скопие никога не са били добри. Репресиите над българи се увеличават. За пореден път имаме отлагане на преброяването на населението в Северна Македония. Това заяви доц. Спас Ташев в студиото на сутрешния блок на NOVA. "Повсеместно е декларирането, че хора са българи, а техният майчин език е български. Това представлява за проблем за македонските власти", поясни доцентът. Той изказа тезата, че много от гражданите на Северна Македония, работили в Западна Европа, са се запознали с исторически документи и са започнали да се възприемат като българи. Около 20 000 са хората в РСМ, които се самоопределят като българи.

 

"Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират", съобщи доц. Ташев. Според него има обръщане от страна на ЕС към позицията на България. Относно 36-те граждани, които са задържани заради български книги той съобщи: "Няма никаква документи, че са провеждани информативни обаждания. Тези хора се притесняват, че ще загубят работата си". По темата с Евровизия заяви: "Когато стана известно, че Васил Гарванлиев е българин, тогава започнаха тролски атаки, защото медиите там са контролирани. Никога в медиите им не е имало положителна информация за България". В последствие е създадена комисия за Васил Гарванлиев и благодарение на българския активизъм, конфликтът е разрешен. Доц. Ташев каза, че има слаби пунктове в българската политика, а един от тях е, че загърбваме САЩ: "Това означава, че не мобилизираме българската общност там, а тя е с македонски произход".

Още от "България"

Премиерът Борисов: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв. за първите четири месеца на годината, икономиката работи

През първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени