Джесика Ким: България е един от най-важните ни съюзници

Главният прокурор не е единственият проблем на системата в България. Това обяви специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ Джесика Ким в дикусия, организирана от Атлантическия клуб

Джесика Ким
Джесика Ким Източник: Moritz College of Law

"Бъдещето на България не може да зависи отвън. Българските лидери от всички равнища знаят какво трябва да се направи за промяна, но много малко е направено. Всички лидери от всички партии трябва да имат куража да се застъпят за това, което трябва да се направи", смята Джесика Ким. И подчерта, че САЩ и България си партнират в областта с престъпността, разследване на активи в офшорни сметки, разследване на активи и т.н.

 

Тя добави, че ролята на главния прокурор, въпроса за неговата отчетност и това как да му бъде търсена наказателна отговорност не е единственият проблем на правосъдната система в България и борбата с корупцията. "Проблемите са, че като цяло съдебната система не е независима, начинът на сформиране на Висшия съдебен съвет, проблемите с независимостта на медиите и стъпките от страна на политиците, които ослабват независимостта на съдебната система, изброи Джесика Ким по време на дебата. Всички тези причини правели българската съдебна система неспособна да се справи с корупцията по високите етажи на властта, обясни американската съветничка. Има много модели за реформа на съдебната система, които България може да ползва, не е задължително американският да е най-работещ", препоръча Джесика Ким.

 

"Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократично общество, посочи още Ким. Прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари, заяви тя. Освен това трябвало да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно от самото начало на разследванията", подчерта специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ Джесика Ким.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени