Един от брилятните ни сърдечни хирурзи почина от сърдечна недостатъчност

Проф. Владимир Данов бе ръководител на Българския кардиологичен институт

Проф. Владимир Данов
Проф. Владимир Данов Източник: cardiacinstitute.bg

Внезапно ни напусна проф. Владимир Данов, изпълнителен директор на Българския Кардиологичен институт един от уважаваните български кардиохирурзи, съобщиха от института. Проф. Данов ръководеше Българския кардиологичен институт от 2017 г., който управлява осем медицински центъра, седем високоспециализирани болници и две кардиохирургични клиники - в Плевен и Бургас.

Той е специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия, провинция Бавария повече от 15 години. Като завеждащ отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, въвежда принципи на работа, които и до днес се прилагат в много от развитите здравни системи.


Проф. Данов специализира имплантиране на сърдечни клапи, минимално инвазивни оперативни методи, протезитане и реконструкция на сърдечни клапи, осъществяване на  аортокоронарни байпаси  на биещо сърце, лечение на сърдечни тумори, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, хирургия на проводни и ритъмни нарушения, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, коригиране на вродени сърдечни пороци  и др.

Медицината и в частност кардиохирургията у нас загуби един от най-отдадените на професията си лекари, иноватори и човек с огромно сърце! През неговия 28 годишен опeративен опит в областта на кардиохирургията, проф. Данов  е спасил живота на хиляди пациенти, обучил над 20 специалисти по кардиохирургия, публикувал е множество доклади в авторитетни български и чужди научни издания, автор е на учебници. Той е носител на наградите „Доктор на Годината“, четирикратен носител на приза „Лекар, на който българите вярват“ и доктор хонорис кауза, посочват от института и изказват своите дълбоки съболезнования на семейството, близките, пациентите и колегите на  проф. Владимир Данов.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2021 г. в София.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени