Единствената кандидатура за шеф на ЦИК е на Красимир Ципов от ГЕРБ

Румен Радев обясни, че българите очакват да се излъчи ЦИК, която да организира достъпни, честни и прозрачни избори

Красимир Ципов
Красимир Ципов Източник: NOVA

Единствената кандидатура за шеф на ЦИК, предложена на консултациите при президента Радев, бе на бившия вътрешен министър Красимир Ципов от ГЕРБ.  Срещу Ципов се обявиха почти всички представители на парламентарно-представени партии, но нито една не предложи алтернативна кандидатура. 

 

"Не можем да подкрепим канидатурата на Красимир Ципов като председател на ЦИК. Не е забелязан никога да отстоява върховенството на закона. Той беше част от екипа на Цветан Цветанов, който допусна нарушения на правата на човека. Не можем тази конкретна кандидатура да счетем, че може да бъде излъчена като лице, което да излъчва доверие", заяви  Христо Иванов-Бойкикев от "Демократична България". След като Десислава Атанасова го опроверга, че Ципов никога не е бил зам.-министър на вътрешните работи по времето, когато Цветанов е бил министър, Христо Иванов-Бойкикев се извини.

 

"Няма да подкрепим кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК", обяви и Мая Манолова. Според нея това е обида към българските избиратели. "Няма как да подкрепим предложение за такъв председател на ЦИК. Апелирам към останалите политически формации да направят предложение за председател на ЦИК с почтено име в областта на организацията на изборите", настоя тя. От ИНТ не представиха номинация за председател на ЦИК, от БСП - също.

 

"Ако няма други предложения за председател на ЦИК освен тази на Красимир Ципов, няма да има жребий и той ще бъде избран за такъв", обобщи Румен Радев. Иван Иванов от БСП посочи, че от името на ПГ на "БСП за България" заявява, че няма да подкрепят председател, излъчен от ГЕРБ-СДС. "Мотивите ни са, че самата партия през годините достатъчно е компрометирала изборния процес", подчерта той.

 

"Никой от вас не може да ни налага да си преосмислим номинациите. Смятам, че правилата са достатъчно ясни, когато останалите партии не са предложили номинации за председател на ЦИК", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От своя страна Румен Радев обясни, че българите очакват да се излъчи ЦИК, която да организира достъпни, честни и прозрачни избори.

 

"Очертава се следното за ръководството на ЦИК: 

  • Красимир Ципов - председател;
  • Камелия Нейкова – зам.-председател;
  • Емил Войнов – зам.-председател;
  • Цветозар Томов – зам.–председател;
  • Росица Матева – зам.-председател;
  • Севинч Солакова – секретар.

"Оттук нататък ще работим за проверка на документи, стаж, образование, принадлежност. Ако няма други решения, това ще бъде съставът на ръководството. Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател", обобщи накрая Радев, който видимо не бе доволен от създалата се ситуация.

 

Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева обясни, че съставът на ЦИК се определя въз основа на предложения на парламентарно представени партии и коалиции. "Ако се приеме, че няма консенсус, жребий се предвижда само между представените партии и коалиции, които са направили предложения за председател",подчерта тя.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени