Едва 26 % от COVID леглата в София са свободни

Смъртността сред ваксинираните е 0,05 %, заяви д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова
Д-р Гергана Николова Източник: NOVA

В момента имаме само 26 % свободни COVID легла за София. Откакто се произвеждат ваксини от всички заболели в столицата едва 13 имунизирани са влезли в болница. Това е достатъчен показател, че ваксините действат. Това обяви в студиото на "Здравей, България" д-р Гергана Николова, член на БЛС.

 

По думите й трябва поне да спазваме елементарни мерки. "Дистанция и маска, която да покрива носа и устата, а не да виси като пиратска обеца или като вратовръзка", уточни лекарят. Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките.

 

"Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?", каза още Николова.

 

И допълни, че друг много сериозен проблем у нас са неработещите COVID зони. "Няма  достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано", коментира общопрактикуващият лекар.    

 

Петър Велков
Петър Велков Източник: NOVA

Според учителя Петър Велков скритата заболеваемост е наистина драстична. "Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и нисък ваксинационен процес.  Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поединично. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва.  Всекидневно умират между 50 и 100 души. Започваме с лека ръка да затриваме населението. През уикенда починаха две деца на 7 и 9 години от коронавирус", каза още той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени