Ефектът на "Промяната" - България може да загуби над 2 млрд. лева заради недовършени пътища

Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи посочи автомагистрала "Струма" като приоритет не само за България, но и за Европейската комисия

Строеж на магистрала Хемус
Строеж на магистрала Хемус Източник: Zonanews

Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи призова страната ни да приключи във възможно най-кратки срокове започнатите инфраструктурни проекти, преди да загуби средствата, отпуснати за тях.

 

Под най-голям риск са АМ "Струма", обходният път на Габрово и тунела под "Шипка". Ако обектите не бъдат завършени до 2024 година, България може да загуби повече от 2 млрд. лева, коментира ред БНР българският евродепутат Андрей Новаков.

 

За два дни председателят на Регионалната комисия на Европейския парламент Юнос Омаржи обиколи най-проблемните обекти у нас, за да провери как се изразходват средствата, отпуснати още за програмния период 2014-та 2020-та година.

 

"Аз бях там, на място, и видях пътища, финансирани от Европейския съюз, които не са завършени и които не водят до никъде. Това създава лош имидж за кохезионната политика на Европейския съюз. Имаме усещането, че всичко е замряло, че нищо не се случва. Там, където са спрени строежите, трябва да продължат", коментира Юнос Омаржи и посочи автомагистрала "Струма" като приоритет не само за България, но и за Европейската комисия.

 

"Единственият шанс за магистралата е да бъде завършен започнатия проект", посочи Андрей Новаков.

 

"Нови действия по това да се реализира тунел в почва, която е радиоактивна там, означава на практика да забравим за това до 2030 година. В много държави разследват проекти и никъде не са ги спрели", коментира евродепутатът от ГЕРБ-СДС.

 

"Помните ли играта "Истината или се осмеляваш?" Е, днес ще видим България от коя страна ще е - на истината или ще премълчи. ", написа на страницата си във Фейсбук Андрей Новаков.

 

"Замрялото строителство на пътища е удар върху имиджа на България и Европа", "Това правителство трябва да довърши АМ "Струма" и "В много държави разследват проекти и никъде не спират да ги строят".

 

Сега остава с вас да видим реакциите. Дали ще има гласност, като преди година, когато една евродепутатка обяви всеки с костюм в България за бандит или ще се окаже, че гласност ни трябва само ако се плюе някой конкретно", написа още евродепутатът на ГЕРБ/ ЕНП. 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени