Ефектът на "Промяната" - България може да загуби над 2 млрд. лева заради недовършени пътища

Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи посочи автомагистрала "Струма" като приоритет не само за България, но и за Европейската комисия

Строеж на магистрала Хемус
Строеж на магистрала Хемус Източник: Zonanews

Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи призова страната ни да приключи във възможно най-кратки срокове започнатите инфраструктурни проекти, преди да загуби средствата, отпуснати за тях.

 

Под най-голям риск са АМ "Струма", обходният път на Габрово и тунела под "Шипка". Ако обектите не бъдат завършени до 2024 година, България може да загуби повече от 2 млрд. лева, коментира ред БНР българският евродепутат Андрей Новаков.

 

За два дни председателят на Регионалната комисия на Европейския парламент Юнос Омаржи обиколи най-проблемните обекти у нас, за да провери как се изразходват средствата, отпуснати още за програмния период 2014-та 2020-та година.

 

"Аз бях там, на място, и видях пътища, финансирани от Европейския съюз, които не са завършени и които не водят до никъде. Това създава лош имидж за кохезионната политика на Европейския съюз. Имаме усещането, че всичко е замряло, че нищо не се случва. Там, където са спрени строежите, трябва да продължат", коментира Юнос Омаржи и посочи автомагистрала "Струма" като приоритет не само за България, но и за Европейската комисия.

 

"Единственият шанс за магистралата е да бъде завършен започнатия проект", посочи Андрей Новаков.

 

"Нови действия по това да се реализира тунел в почва, която е радиоактивна там, означава на практика да забравим за това до 2030 година. В много държави разследват проекти и никъде не са ги спрели", коментира евродепутатът от ГЕРБ-СДС.

 

"Помните ли играта "Истината или се осмеляваш?" Е, днес ще видим България от коя страна ще е - на истината или ще премълчи. ", написа на страницата си във Фейсбук Андрей Новаков.

 

"Замрялото строителство на пътища е удар върху имиджа на България и Европа", "Това правителство трябва да довърши АМ "Струма" и "В много държави разследват проекти и никъде не спират да ги строят".

 

Сега остава с вас да видим реакциите. Дали ще има гласност, като преди година, когато една евродепутатка обяви всеки с костюм в България за бандит или ще се окаже, че гласност ни трябва само ако се плюе някой конкретно", написа още евродепутатът на ГЕРБ/ ЕНП. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени