Ефектът на "Промяната" - рекордно поскъпване на водата

В старата столица, например, искането е за рекордно увеличение - с 45%

ВиК ремонт
ВиК ремонт Източник: Zonanews

Драстичен скок на цената на водата се очаква в четири града в страната - Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе. В старата столица искането е за рекордно увеличение - с 45%. Така водата от 2,38 лв. за кубик ще стане 3,46 лв.

 

В Русе увеличението се предвижда да бъде с 30 на сто спрямо цената от миналата година, а разчетите на местното ВиК са до 2026 г. кубик вода да поскъпне с цели 74%. "Цената на ВиК услугите е съставна от разходите, които правят дружествата за ток, материали, труд.

 

Всички тези компоненти поскъпнаха и няма как ВиК услугите да не се увеличат. В момента се разглеждат различните 5-годишни бизнеспланове. В тях се залагат целите и цените за 5 години напред", обясни инж. Иван Иванов, председател на Сдружение "Българската асоциация по водите".

 

По думите му ВиК дружества вече съкращават служители, но това не може да овладее цените. "Голяма част от служителите работят за минимална заплата. В "Кюстендилска вода" например 80% от служителите – инженери, специалисти, работят при такива условия.

 

Цената на услугите там не е увеличавана от поне 5 години и сега няма да бъде увеличена поради административни пречки", обясни Иванов. Той обясни, че 60% е средната цифра на загубите на вода в България. "Намаляването на загубите е тежък процес, изисква инвестиции, методически и експертен подход и постоянство.

 

Това не се случва в България. Има ВиК с 80% загуби. Така е например в Добрич. Голяма част от загубите се дължат на нерегламентирано ползване", каза Иванов. Според него има пет мерки, които трябва да се вземат, за да се ограничи скокът – енергийна ефективност, дигитализация, централизация на процесите, привличане на частна експертиза и капитали, чрез т. нар. договори с гарантиран резултат.

 

Иванов обясни, че най-вероятно новите цени ще влязат в сила от 1 юни. Притеснения има и относно събираемостта по сметките. "Това са калкулации, които са правени при утвърдени модели. Държавата се опитва да гарантира минимална консумация на всяко домакинство чрез така наречената социална поносимост.

 

В немалко области тази горна граница е достигната, например във Видин", обясни Иванов. Исканото повишение на цената на водата във Великотърновско идва на фона на честите аварии. Преди една година село Драганово остана за дълго без подаване на питейна вода.

 

Тогава жителите му излязоха на протест. Въпреки недоволството, проблемите продължават. Според местен жител старите тръби не издържат и се пукат. "Те са етернитови и вече са канцерогенни. Това са 50 км улична мрежа, която поетапно трябва да се подмени", казва кметът на Драганово Славчо Иванов.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени