Екатерина Захариева: Мая Манолова злоупотребява с правомощията си на народен представител, очаквам да започне да арестува хора по улиците

С промените в Избирателния кодекс ИТН целят да си осигурят служебна победа

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: БНТ

Мая Манолова злоупотребява с правомощията си на народен представител. Аз очаквам да започне да арестува хора по улиците. Законите и конституцията не са над народните представители. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева в студиото на "Тази събота" по bTV. "От ревизия не ни е страх, по наше предложение периодът стана дори 10 години. Но да действат по реда на закона. Омръзна ми една политическа партия с малко над 4% подкрепа да си присвоява силата и властта на суверена. Дори да имат 44%, не могат да си присвояват да говорят от името на народа", коментира поведението на Манолова тя.

 

По темата с мораториума върху действията на правителството Захариева каза: "Ние приехме закон управителните и надзорни съвети на публични дружества да се назначават с конкурс. Няма юрист освен техните, който да не е убеден, че техният мораториум е противоконституционен. Има и решение на КС в тази посока. Те признаха вчера, че мораториумът им е с кратък срок и Конституционният съд няма да има време да се произнесе. Няма юрист, който да отрече, че решението за мораториум е противоконституционно и незаконно. Ние трябва да спрем работата на всички държавни органи - на КС, президент, на назначенията в парламента: държавен орган не е само МС, те осъзнават ли какво направиха?", каза Захариева.

 

"Г-жа Манолова не знам от кога мрази този парламент при положение, че той я избра за омбудсман. Манолова на мен лично ми е звъняла, на премиера е звъняла, за да й увеличим правомощията на омбудсман. Сега ли ни намрази? Този омразен премиер и неговите омразни депутати я подкрепиха за омбудсман. Няма ли малко морал?", възмутено попита външният министър в оставка.

 

 ИТН няма да предложат кабинет според нея: "Очевидно единствената цел беше да внесат 7 законопроекта за изборния кодекс, за да си осигурят служебна победа". Президентът не е дал възможност на ГЕРБ за преговори, заради бързото връчване на мандата. Ситуацията на изолация на партията не е нова, защото този сценарий се е случвал през 2013 година при кабинета Орешарски. Противопоставянето в този парламент няма да доведе до нищо добро. Захариева обясни загубата на 300 000 гласа на ГЕРБ с нивото на избирателната активност.

 

Тя коментира отношенията между САЩ и Русия: "Българското правителство реагира по всички случаи. Ще дам примери с Навални, случаите в Чехия, напрежението в Украйна. Президентът обаче не реагира изобщо. Отношенията са обтегнати. Когато имаме доказателства за извършване на незаконна дейност, ще реагираме".

Още от "България"

Шофьорите да внимават – започва ремонтът на част от магистрала "Тракия"

При засилен трафик в участъка от АМ "Тракия" и по указание на "Пътна полиция", може да се въвежда реверсивно движение с две ленти в посока Пловдив и една към София от 14 ч. в петък до 14 ч. в събота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени