Екатерина Захариева: Не ми беше приятно като гледах пресконференцията на Жозеп Борел в Москва

Трябваше малко по-добре да е подготвено посещението на г-н Борел в РФ, добави министърът на външните работи

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: NOVA

Република Северна Македония говори за принципност. Аз питам много ли е принципно да възпитаваш цели поколения в омраза към България и българите. Да, те имат право на самоопределяне, но право на самоопределение имат и българите там. Те продължават да са обект на сплашване. Хората с двойно гражданство биват притискани, в социалните мрежи се изнасят лични данни на хората, които са двойни граждани  - на България и Северна Македония. Ние казахме  това са наши, но те са и ваши граждани, те трябва да се чувстват сигурни и там, където живеят.  Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Здравей, България" по NOVA.

Най-големият риск е да се влошат толкова отношенията, че да се стигне да напрежение дори на битово ниво, например има случаи на тарашене на автомобили на границата. На подобни случаи ние реагирахме веднага.  На въпрос за позицията на САЩ по въпроса за членството на Северна Македония в ЕС, Захариева отговори, че и България иска Северна Македония да е в ЕС.
"Аз съм съгласна с тези цитати, които казахте", каза Захариева за мнения на дипломатически представители от предишната американска администрация.
"Ние искаме Северна Македония в ЕС, та ние бяхме тези, които активирахме диалога им с ЕС. 15 години не беше провеждана среща на високо ниво там, която ние инициирахме", обяви министърът на външните работи.
"Искаме изпълнението на няколко стъпки - март м.г. казахме "да" на преговорите с ЕС, но искаме изпълнение на онова, което те са поели като ангажименти по договора с нас. Ние имаме случая със Северна Македония (напр. приемането им в НАТО), при който те след приемането си започват да не изпълняват договорките с България, разкри Захариева.

Смяната на посланика на Русия няма отношение към позицията на РФ по случая с Навални, продължи Екатерина Захариева. "На процеса срещу Навални имаше един български дипломат, имаше и дипломати от други държави. "Но той е бил там с разрешение на руския съд", разкри Захариева. Ако са мислили, че ще се чувстват притиснати, то съдията не би разрешил това, добави тя. 
Това не е намеса във вътрешните работи. Русия е поела определени ангажименти по отношение на правата на човека и призивите за спазването им не е намеса във вътрешните работи на Русия. В Русия ставаше дума за около 10 000 души, арестувани при портестите, допълни тя.

 

По отношение на искането на част от депутатите в ЕП, вкл. Александър Йорданов, за отстраняването на Жозеп Борел, върховния комисар по външна политика и сигурност на ЕС, Захариева каза, че това не е решение на ЕНП. "Моето мнение е, че не е необходима оставката на Борел. Но не ми беше приятно като гледах пресконференцията на Жозеп Борел със Сергей Лавров", призна министърът на външните работи. Трябваше малко по-добре да е подготвено посещението, оцени посещението на Борел в Москва Захариева.

Бих се радвала да водя листата в Пазарджик, родена съм там, най-хубавите ми години са минали там, така че бих се радвала да съм водач на листата там, но да изчакаме процедурата, сподели Екатерина Захариева.


"Не се работи лесно в коалиция, но аз не знам, че и в Европа, с 1-2 изключения, навсякъде управляват коалиции. Да, сигурно има умора, сигурно хората са недоволни за определени неща, но трябва да се носи отговорност, трябва да е ясно кой носи отговорност. Премиерът Борисов винаги е носил тази отговорност като премиер", завърши тя. 
 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени