Екатерина Захариева: Така не бива да изглежда парламента. Видя се, че новите партии не са отишли да работят

Искаме нормални отношения с Русия, но усилията трябва да са двустранни. Около нас се случват сериозни неща - основно заради конфли...

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: БНТ

Искаме нормални отношения с Русия, но усилията трябва да са двустранни. Около нас се случват сериозни неща - основно заради конфликта между Русия и Украйна. Това заяви пред БНТ министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева. "Конституцията ни налага да сме министри в оставка до съставянето на новия кабинет", разкри Захариева.Тя каза още, че днес ще обсъди ситуацията с колегите си външни министри от ЕС на съвет.

 

"Солидарни сме с Чехия, това е поредният случай - само в последните три дни дипломати от 4 държави бяха обявени за персона нон грата. Имат основателни съмнения за атентат и саботаж в една от компаниите им за производство на муниции. Нашето посолство ни информира непрекъснато. Едната версия е, че една от доставките е била предназначена за Гебрев. Осем случая у нас имаме на обявяване на руски сътрудници за персона нон грата. В случая с Чехия става дума дори за нещо по-сериозно: саботажи, довели до две жертви. Все още не е върнала Москва наши дипломати след последния случай, но очакваме това да се случи. Според мен има още какво да се работи по руските активности у нас и нашите служби вярвам, че работят. Искаме да развиваме нормални отношения с Русия, но очакваме същото и от тях. Има сериозно напрежение по границата с Украйна, сериозно струпване на военна техника като във времето, когато бе анексиран Крим", подробно разясни позицията на България по казуса Захариева.

 

"Това, което се случи в парламента в петък беше поредното доказателство, че управляващото мнозинство е толкова "ново", че когато те са били в политиката аз съм била "права под масата". Видя се, че новите партии не са отишли да работят", съобщи тя. 

"Оставката на правителството е символичен акт. Трябваше да се изчете оставката пред депутатите и това е. Не знам кой посъветва Мика Зайкова да се изрази по подобен начин и да попита къде е премиерът и кабинета", допълни външният министър в оставка. 

 

"Целта не беше да се спази Конституцията или правилника, а се използва поредния случай да се извика премиерът. Не виждам защо трябва да си го причинява, виждайки какво става в парламента. Така не бива да изглежда нашия парламент", смята Захариева. Очевидно е коя е новата коалиция с огромно мнозинство - тя е между "Има такъв народ", БСП, ДПС, ДБ, "Изправи се! Мутри вън!". Захариева апелира Ива Митева да стане истински председател на парламента.

 

"Депутатите трябва да се държат на висота. Провокациите не идваха от нашата част на залата. Познавам г-жа Митева, добър юрист е, но тя вече не е експерт. Поздравявам я и й желая успех, но призивът ми към нея е нека да се бори за правата на човека и достойнството на хората и на народните представители, както обеща. Но да запушиш устата на ГЕРБ, за да нямаш право на лично обяснение, това означава, че ще слушаме по време на цялото заседание как ни нападат и обиждат. Не знам квесторите как броят гласовете, депутати стоят прави и се разхождат из залата. Изскачат от банките, без да им дадат думата. Г-жа Митева да слуша по-малко политици, които си променят мнението като Дончева", добави Захариева.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени