Екоминистърът не може да каже дали в Черно море има мини

България ще участва в екологичното възстановяване на Украйна след войната, обяви Юлиан Попов

Юлиян Попов
Юлиян Попов Източник: МОСВ

"Не мога да кажа дали в момента в Черно море плуват мини, но това е една от задачите ни – да ги наблюдаваме". Това каза в ефира на bTV министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, който беше част от официалната българска делегация в Украйна.

 

Според него войната в Украйна има много измерения и е въпрос на сигурност за цяла Европа. "Моето участие в делегацията беше свързано с това България, заедно с Германия и Финландия, да бъде ко-лидер на екологичното възстановяване и поддържането на екологична сигурност в Украйна. Най-малкото ние делим Черно море с тази държава, а знаете какво стана миналата година", поясни той.

 

Министър Юлиан Попов посочи, че ангажиментите ни са експертни, политически и координационни. "Екологичните щети са огромни. Те не са само национални, те са международни", каза той.

 

От думите му стана ясно, че Украйна има служба, която "изчислява в ход всички щети нанесени на околната среда”. "Практически това е първата война в света, която се осчетоводява в реално време. Това е много интересен феномен. Изчислени са щети за стотици милиарди", каза още Попов.

 

Екоминистърът обясни, че най-голямата щета на околната среда е нанесена при взривяването на язовир "Нова Каховка". Според него е трудно да се прецени дали съоръжението трябва да се възстанови такова, каквото беше преди месеци, или трябва да се премине към друг тип възстановяване.

 

Той отказа да коментира предстоящата ротация, която по програма би трябвало да се осъществи на 6 март.

 

Юлиан Попов обаче уточни все пак, че всички решения и оценки на министрите се правят от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Ако получи покана, той е готов да остане министър на околната среда и водите след ротацията.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени