Екоминистърът отмени прекратяването на процедурата за ОВОС за тунел под "Петрохан"

Решението на Личев отпреди няколко дни да прекрати процедурата предизвика бурно недоволство и тежки критики от различни политици, икономисти и експерти

Асен Личев
Асен Личев Източник: МОСВ
Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев оттегли решението за прекратяване на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), в т.ч. и оценката за съвместимост за "Прединвестиционно проучване за трасе по направление Монтана-София с тунел под Петрохан" с възложител Агенция "Пътна инфраструктура". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Според изискванията на нормативната уредба Пътната агенция трябва да предостави допълнителна информация и документи на проучените варианти за трасе.
 
Решението на Личев отпреди няколко дни да прекрати процедурата предизвика бурно недоволство и тежки критики от различни политици, икономисти и експерти. Аргументите на министъра бяха, че плaнът нa тунeлa и нoвият път прeкocявaт някoлкo зaщитeни мecтнocти. Тунeлът e прeдвидeн кaтo чacт oт eврoпeйcкия път E-79, кoйтo cвързвa Цeнтрaлнa Eврoпa, прeз Румъния и Бългaрия, c Гърция и coлунcкoтo приcтaнищe. Пътят e чacт и oт мeждунaрoдeн кoридoр №4 и e c гoлямo знaчeниe, зaщoтo минaвa caмo прeз държaви члeнки нa Eврoпeйcкият cъюз.
 
Цeлтa му e дa cкъcявa пътя Видин-Coфия и пътя нa тирoвeтe дo грaницaтa c Гърция. Тoй имa гoлямa рoля и зa рaзвитиeтo нa нaй-изocтaнaлия рaйoн нa Cтaрия кoнтитнeнт - бългaрcкия Ceвeрoзaпaд. По-рано днес министър Личев обяви пред БНР, че ще промени решението си. "Искам да уверя хората от Северозапада, че аз започнах работа на магистрала "Хемус" като проучвател на участъка Правец-Джурово, приемал съм основите на най-високия мост – Бебреш, а след това съм работил 25 години в МОСВ и целият процес ми е много добре познат. Служебното правителството завари една разтурена администрация, както на АПИ, така и на МОСВ", заяви Личев.
 
Той отговори и на изказване на Михаил Миков, председател на 42-то НС, че оспорва решението на служебния екоминистър за прекратяване процедурата по ОВОС за тунела под прохода "Петрохан". "Това т. нар. инвестиционно предложение е входирано от старото ръководство на АПИ като една провокация, защото то не съдържа елементите на инвестиционно предложение по смисъла на Закона за околната среда. Но нашите чиновници и те си имат грешка на министерството при което, аз днес ще отменя това решение за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела "Петрохан". И ще поставя условие на АПИ да го внесе в подходящ срок в съответствие с всички изисквания", заяви пред БНР Асен Личев.
 
"В това отношение вече ще отпадне всякакъв мотив за използване на това решение и влияние върху тънките чувства на хората в предизборната обстановка", категоричен е служебният министър на околната среда. "Правя го, за да може безпроблемно да се построи тунела на Петрохан. Утре заместник–министър Петър Димитров отива лично да направи десант в АПИ, да организира работна група, да им изясни всички подробности, на които трябва да отговаря проекта", посочи още Личев.
 
"Не става въпрос за трасето на тунела, става въпрос за след излаза на тунела, за пътя, който трябва да включи този път към скоростния път Ботевград - Видин – това е голяма заблуда. Очаквам проектантите да заобиколят защитените зони. И всичко да бъде наред", обясни още служебният министър на околната среда Асен Личев.

Министър Личев отмени решението за прекратяване на процедурата по ОВОС за трасето през прохода Петрохан
Министър Личев отмени решението за прекратяване на процедурата по ОВОС за трасето през прохода "Петрохан"Източник: МОСВ


Още от "България"

Последни новини

Най-четени