Експерт: София, Пловдив и Варна ще имат повече депутати, мандатите в Северна България намаляват

7 или 8 мандата ще променят своята локация след отчитането на данните от последното преброяване и преизчисляването на броя на депутатите, смята доц. д-р Светослав Живков

Доц. д-р Светослав Живков
Доц. д-р Светослав Живков Източник: БГНЕС

7 или 8 мандата ще променят своята локация след отчитането на данните от последното преброяване и преизчисляването на броя на депутатите, които влизат в парламента от отделните избирателни райони в страната. Това обясни пред БНР доц. д-р Светослав Живков, историк и експерт по изборни системи.

 

"Разпределението на мандатите между партиите става на равнището на цялата страна. Имаме един т.нар. скрит Национален изборен район. Различните многомандатни избирателни райони нямат роля за разпределянето на местата между партиите. На теория биха имали, ако се появи успешен независим кандидат. Но нямаме такъв случай в новата конституционна история".

 

ЦИК е длъжна до 55 дни преди провеждането на изборите да разпредели тези места по многомандатни райони, обясни историкът. "Това е една чисто техническа работа. До края на следващата седмица ще видим разпределението".

 

Прехвърлянето на някои мандати от едни райони в други има значение за отделните кандидати, посочи Живков. "Варненска област, град Пловдив и град София ще бъдат бонифицирани. Въпросът е чисто технически. Вероятно с по два мандата в трите софийски многомандатни района. Очаквам там партиите да пуснат малко по-дълги листи".

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени